De witte steentjes rondom het gemeentehuis van Tremelo moeten plaats maken voor bomen en planten
Conny Justé

Al 10 Vlaams-Brabantse gemeenten doen mee aan Vlaams Kampioenschap Tegelwippen: "Zoveel mogelijk ontharden"

Al 10 gemeentebesturen in Vlaams-Brabant hebben zich ingeschreven voor het allereerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Een ludieke actie om mensen en besturen te motiveren om zoveel mogelijk te ontharden.

Op 21 februari wordt het startschot gegeven van het allereerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Een ludieke campagne van creatief bureau Frank Lee dat komt overwaaien uit Nederland. De campagne wordt mee ondersteund door de Vlaamse Overheid en Breekijzer, een vereniging voor ontharding in Vlaanderen. Tot nu toe hebben al 10 Vlaams-Brabantse gemeenten zich opgegeven als kandidaat: Asse, Grimbergen, Merchtem, Tremelo, Kapelle-op-den-Bos, Ternat, Boutersem, Kortenberg, Wemmel en Zemst.

Wedstrijden tussen gemeenten

"Het is een ludieke campagne waar eigenlijk veel meer achter zit", vindt de schepen voor Leefmilieu en Natuur in Tremelo, Kris Torfs (Groen). "Ontharden is sowieso goed voor de bodem zodat die meer water kan laten doorsijpelen. Anderzijds zorgt groene natuur ervoor dat je meer bijen aantrekt en minder hitte krijgt." De campagne start op 21 februari en wie wil meedoen, krijgt daarvoor tot eind oktober de tijd. "Op de website van het kampioenschap kan je dan invullen hoeveel vierkante meter je hebt onthard. Op het einde wordt er een ranglijst gemaakt van Vlaanderen." De gemeentebesturen dagen elkaar ook uit om elkaar de loef af te steken. "Als we meedoen, dan willen we ook winnen", klinkt het enthousiast.

Gemeente geeft voorbeeld

Niet alleen inwoners worden opgeroepen om hun gronden te ontharden en te vergroenen. Veel gemeentebesturen geven ook meteen zelf het goede voorbeeld. "Rond ons gemeentehuis ligt een hele rij met witte steentjes. Die gaan allemaal weg. We gaan daar bomen, planten en bijvriendelijke struiken zetten. Ook aan het OCMW-gebouw zal er een stuk terrein onthard worden en op middellange termijn zal het kapelletje vergroend. Daar willen we een mooi pleintje van maken", laat Torfs weten. 

Meest gelezen