Marc Tarabella

Waalse politicus Marc Tarabella en diens Italiaanse collega Andrea Cozzolino opgepakt in onderzoek naar Europees corruptieschandaal

De Waalse politicus Marc Tarabella (PS) is vanochtend opgepakt om verhoord te worden in het onderzoek naar het corruptieschandaal in het Europees Parlement, waarbij Qatar en Marokko Europese politici zouden hebben omgekocht. Vanavond raakte bekend dat ook zijn Italiaanse collega Andrea Cozzolino is opgepakt in de Zuid-Italiaanse stad Napels. 

In het onderzoek naar het omkoopschandaal in het Europees Parlement is een belangrijke, nieuwe stap gezet: de politie heeft vanochtend de Waalse socialist Marc Tarabella opgepakt voor verhoor. De onderzoeksrechter zal later beslissen of hij wordt aangehouden.

De arrestatie van Tarabella gebeurde vanochtend, bij een reeks huiszoekingen. In Anthisnes, de woonplaats van Tarabella, werden enkele kantoren van het gemeentehuis doorzocht, ook werd in Luik een bankkluis van de man doorzocht. 

BEKIJK - De naam Marc Tarrabella dook van bij het begin op in het onderzoek:

Videospeler inladen...

In de Zuid-Italiaanse stad Napels is vandaag ook Andrea Cozzolino opgepakt. Dat gebeurde toen hij een ziekenhuis verliet waar hij een medisch onderzoek had ondergaan. 

Onschendbaarheid opgeheven

Dat Tarabella en Cozzolino zijn opgepakt is een logische nieuwe stap in het onderzoek naar het corruptieschandaal in het Europees Parlement, want vorige week zette het Europese halfrond al het licht op groen voor de opheffing van de parlementaire immuniteit van beiden. Vanmorgen is ook het huis van Cozzolino doorzocht, in Elsene.

De vraag om de onschendbaarheid op te heffen kwam van het Belgische gerecht en past dus in het onderzoek naar mogelijke corruptie in het Europees Parlement, waarbij de namen van Qatar en Marokko vielen. 

Corruptieschandaal?

Sinds december 2022 is de Europese politiek in de ban van een omkoopschandaal in het Europees Parlement. Landen als Qatar en Marokko zouden hebben geprobeerd om de economische en politieke besluiten van het Europees Parlement te beïnvloeden. 

Concreet zou dat zijn gebeurd door grote sommen geld te betalen of dure geschenken te geven aan mensen met een belangrijke positie binnen het Europees Parlement. 

Marc Tarabella is één van de namen die genoemd worden door het voormalige Italiaanse Europarlementslid Pier Antonio Panzeri, één van de vermoedelijke hoofdrolspelers in het schandaal. 

Panzeri wordt sinds eind vorig jaar verdacht voor deelname aan een criminele organisatie als leider, het witwassen van geld en corruptie. 

Vorige maand sloot Panzeri een akkoord met het federaal parket: in ruil voor strafvermindering helpt hij de Belgische justitie met het onderzoek. Zo zou Panzeri al verklaard hebben dat hij 120.000 à 140.000 euro had gegeven aan Tarabella, maar Tarabella ontkent deze aantijgingen dus.

Eerder werd Tarabella samen met Cozzolino al uit de Europese fractie van de sociaaldemocraten (S&D) gezet. Ze werden ook geschorst uit hun nationale partijen. Dat is de Parti Socialiste (PS) voor Tarabella en de Partido Democrático (PD) voor Cozzolino. 

Beide parlementsleden blijven volhouden dat ze zich niet hebben laten omkopen, maar ze hebben zich niet verzet tegen de opheffing van hun onschendbaarheid. Tarabella zei eerder ook dat hij zou meewerken aan dat onderzoek en dat hij in het kader daarvan geen uitspraken in de pers zou doen over het schandaal. 

BEKIJK - In Anthisnes waar Tarabella burgemeester is, blijven de inwoners in zijn onschuld geloven:

Videospeler inladen...

Opvallend positief

Voor het uitbreken van het schandaal was Marc Tarabella Europarlementslid voor de PS én ondervoorzitter van de "Delegatie voor de betrekkingen met het Arabisch schiereiland (en dus Qatar, red.)" van het Europees Parlement. 

In het parlement liet Tarabella zich op 14 november, zes dagen voor het begin van het WK voetbal, opvallend positief uit over Qatar, het organiserende land. Op die dag was de Qatarese minister van Werk te gast in de subcommissie Mensenrechten van het Europees Parlement. 

Toen die man kritisch werd ondervraagd over de mensenrechtensituatie bij de bouw van de stadions, zei Tarabella het volgende "Ik heb veel collega's niet gehoord toen het WK in 2018 naar Rusland ging, dat al in 2014 de Donbas binnenviel". 

Onderzoek moet uitwijzen in hoeverre Tarabella zijn opmerking maakte in samenwerking met Pier Antonio Panzeri en Francesco Giorgi, de assistent van Andrea Cozzolino, het Italiaanse Europarlementslid van wie vorige week ook de parlementaire onschendbaarheid werd opgeheven.

Meest gelezen