Nieuwe aanvraag voor biogascentrale bij textielbedrijf Pataga in Peer 

De uitbater van de voormalige Spin Group in Grote-Brogel (Peer), heeft een nieuwe aanvraag ingediend voor een biogascentrale. Vorig jaar trok het textielbedrijf de aanvraag zelf nog in omdat er een aantal bemerkingen waren rond geluidshinder en uitstoot. Volgens het bedrijf is dat nu allemaal opgelost, maar de buurtbewoners staan nog steeds niet achter de biogascentrale.  

Textielbedrijf Pataga, de uitbater van de voormalige Spin Group-site in Peer, wil de biogasinstallatie op het terrein opnieuw opstarten. In 2018 probeerde het bedrijf een vergunning in te dienen, maar die werd toen vernietigd na een procedureslag van de buurtbewoners. In 2021 diende Pataga een aangepaste aanvraag in, maar ook die werd niet goedgekeurd door de provincie. Op hetzelfde moment trok ook het bedrijf de aanvraag terug in zodat het zelf aanpassingen kon doen.  

Na heel wat aanpassingen heeft Pataga nu opnieuw een aanvraag ingediend. "We hebben een aantal aanpassingen doorgevoerd en geloven dat het nu wel goedgekeurd kan worden", zegt CEO van Pataga Luc Stas. "Ik kan met de hand op het hart alle bezorgdheden van de buurtbewoners wegwerken. Zo is er geen last van geurhinder, want we stockeren niets bij ons en we werken niet met dierlijk maar enkel met plantaardig materiaal. " 

Ik ben 2 jaar geleden naar hier verhuisd voor de natuur en de rust, niet voor extra uitstoot en overlast.

buurtbewoner Alexandra

"We hebben die vergunning ook echt nodig om competitief te kunnen presteren", benadrukt Stas. "Onze werking ligt al van begin dit jaar stil, omdat de energiekost gewoon te hoog is. 60 mensen zijn even op zoek moeten gaan naar een andere functie, binnen het bedrijf of ergens anders. We willen hen hier opnieuw werk geven." Pataga heeft de biogascentrale niet alleen nodig om de hoge kostprijs te temperen, maar ook omdat er op het net onvoldoende elektriciteit aanwezig is om het bedrijf te voorzien." 

Buurtbewoners hebben weinig vertrouwen

De buurtbewoners zijn toch niet overtuigd dat het deze keer anders zal lopen. "Op deze infoavond horen we dezelfde smoesjes als de vorige keer", vindt buurtbewoonster Alexandra. "Ik ben 2 jaar geleden naar hier verhuisd voor de natuur en de rust, niet voor extra uitstoot en overlast."

Ook buurtbewoner Jaak heeft zijn bemerkingen. "Op de weg is er ook heel wat vrachtverkeer. Dat leidt vaak tot gevaarlijke situaties, er gebeuren regelmatig accidentjes." Volgens de CEO van Pataga valt de overlast van verkeer best mee. "Het gaat om een tiental vrachtwagens per dag. Iedereen die hier woont weet dat de weg nooit heel druk is, dus die 10 vrachtwagens gaan ook niet opeens voor extra verkeersopstoppingen zorgen", gelooft hij. 

Er loopt nu tot 21 februari een openbaar onderzoek waarbij het dossier ingekeken kan worden en eventuele bezwaren en opmerkingen ingediend kunnen worden. 

Meest gelezen