Celstraffen tot 10 jaar en boetes tot 120.000 euro voor transport van containers met cocaïne uit Antwerpse haven
De Antwerpse rechtbank heeft celstraffen uitgesproken tot 10 jaar en boetes tot 120.000 euro tegen de leden van de "Vuitton-bende". Dat is een bende die containers waarin cocaïne verstopt zat, transporteerde uit de Antwerpse haven.
De rechtbank van Antwerpen heeft verschillende leden van de "Vuitton-bende" veroordeeld. Dat is een bende die zich specialiseerde in het transporteren van containers uit de Antwerpse haven waarin cocaïne verborgen zat.
Verdwenen container
Het onderzoek kwam drie jaar geleden op gang door een melding van een verdwenen container. Op camerabeelden was te zien dat de container op een vrachtwagen werd gezet. De chauffeur reed ermee weg en bracht de container een dag later terug. De speurders vermoedden dat er cocaïne in verstopt zat. Uit verder onderzoek bleek er een criminele organisatie achter te zitten die gebruik maakte van onderschepte pincodes en Alfapassen, toegangsbadges tot de haventerminal. De containers werden naar loodsen in de regio Antwerpen of in het Waasland gereden, waar de cocaïne er werd uitgehaald. Daarna werden ze terug op de kaai gezet of zelfs gedumpt.
De organisatie had tussen januari en augustus 2020 een twintigtal containers met cocaïne afgehaald. Drie containers van 518 kilogram, 1.375 kilogram en 191 kilogram konden in beslag worden genomen.
In oktober 2020 kwamen de speurders van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen tussen en werden er verschillende huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij werd meer dan 300.000 euro cash, dure horloges en luxegoederen in beslag genomen, waaronder een levensgrote beer van het Franse modemerk Louis Vuitton, waardoor er ook wel over de "Vuitton-bende" wordt gesproken.
8,6 miljoen euro verbeurd
Het onderzoek werd nog aangevuld met informatie uit het dossier Sky ECC. Daarbij kwamen 41 beklaagden in beeld, onder wie vrachtwagenchauffeurs, straddlerchauffeurs, beveiligingsagenten en de eigenaar van een transportfirma. Van alle beklaagden werden er drie vrijgesproken. De rechtbank gaf celstraffen tot 10 jaar, boetes tot 120.000 euro en verklaarde een crimineel vermogen van ruim 8,6 miljoen euro verbeurd.