500 gratis kerkstoelen van Sint-Gummaruskerk in Lier op anderhalf uur de deur uit

De zowat 500 kerkstoelen die mensen gratis mochten ophalen in de Sint-Gummaruskerk in Lier, waren op anderhalf uur tijd allemaal weg. De kerk gaat gerestaureerd worden en wordt daarom volledig ontruimd. Er waren twee modellen: lage, klassieke kerkstoelen met hoge leuning en een gewone stoel.

De Sint-Gummaruskerk in Lier moet volledig ontruimd worden voor restauratie. Zo'n 500 kerkstoelen gingen vandaag de deur uit. Lierenaars konden die gratis komen ophalen. Per gezin mocht je maximum twee exemplaren meenemen. Om 09.10 uur stonden de eerste geïnteresseerden al voor de deur en rond 10.30 uur was de laatste stoel weggegeven. 

"We hadden eerst firma's gecontacteerd die inboedels komen ophalen, maar dat kostte veel geld", zegt de secretaris van de kerkraad. "Daarom hebben we in overleg met de burgemeester beslist om ze weg te geven. We dachten dat dat wel een mooie geste was voor de Lierenaars." Wie dat wilde kon wel een vrije bijdrage geven. "Dat heeft toch nog ruim 100 euro opgebracht."

Peter Janssens en Christine Faes uit Lier waren bij de gelukkigen. "We vonden dit een unieke gelegenheid", zegt Christine. "Het is een mooie herinnering aan de kerk en ze zijn nog in goede staat. Onze dochter is op zoek naar een huis en zij zal ze wel kunnen gebruiken." De kerk is dan ook bijzonder voor het koppel. "We zijn hier in 1984 getrouwd, dus zo'n stoel is toch een beetje nostalgie", zegt Peter. "Wie weet heeft er toen al iemand van de familie op gezeten", lacht hij.

Het zijn dan ook stevige beukenhouten stoelen, voelt ook een andere man die er 2 op de kop heeft kunnen tikken. "Ze zijn behoorlijk zwaar. Het is dan ook goed materiaal. Rommel moet ik niet hebben, dat heb ik al genoeg. Er waren er een paar beschadigde ook, maar die heb ik laten staan", knipoogt hij. "Ik heb 30 jaar gewerkt in Lier en ben duizenden keren langs Sint-Gummarus gereden en daarom wilde ik er toch ook iets van hebben."

Bijbel

Naast stoelen met gewone afmetingen voor aan een eettafel, waren er ook nog klassieke, lage kerkstoelen met een hoge rug. Die waren felbegeerd. "Dat is mooie decoratie hé", zegt de uitbater van het café over de kerk. "Ze zijn nog heel goed in orde. Kijk, er kan ook een bijbel onder de zitting", toont hij. "Maar ik ga er zeker niet op bidden, want ik ben niet gedoopt", lacht hij. 

Parochievrijwilliger Fred Verhulsel leidde alles in goede banen. Hij zette geregeld alle stoelen weer netjes naast elkaar op een rij. "Ja, de mensen willen de beste ertussenuit halen. Om 9.10 uur kwamen ze mij al vragen, wanneer de kerk openging. Maar zelf ga ik er geen meenemen, ik heb er geen plaats voor."

Italië

Het werd geen al te lange werkdag voor Fred, want rond 10.30 uur waren de 500 stoelen weg en kon hij de kerk alweer sluiten. "We hadden in totaal wel ruim 700 stoelen, maar er zijn er ook nog naar een kerk in Heist-op-den-Berg gegaan en naar een kerk in Italië, waar één van de onderhoudsmensen van de kerk een huisje heeft", zegt de secretaris van de kerkraad nog. "Ook de Podiumacademie van Lier heeft er gekregen. En tot slot hebben we er ook enkele moeten vernietigen omdat er houtworm inzat."

Meest gelezen