foto: Verko

Intercommunale Verko brengt goedkoper alternatief voor kunstmest op de markt

Intercommunale Verko brengt sinds kort een alternatief voor kunstmest voor land- en tuinbouwers op de markt: ammoniumsulfaat of spuiwater. Het gaat om een bijproduct van de nieuwe luchtzuiveringsinstallatie die Verko onlangs in gebruik nam. Enkele landbouwers uit de regio gebruikten het intussen en hebben er al goede ervaringen mee. 

Al meer dan 40 jaar verwerkt intercommunale Verko groente-, fruit- en tuinafval (GFT) tot compost. Landbouwers gebruiken dat vooral als bodemverbeteraar. Maar de nieuwe vergistingsinstallatie zorgt voor een belangrijk bijproduct voor de sector: ammoniumsulfaat of spuiwater, een alternatieve kunstmeststof voor landbouwers. 

Bijproduct na luchtzuivering

"Het gaat om een installatie die voorcompostering gaat combineren met nacompostering", legt Peter De Leeuw van Verko uit. "Om de lucht in de fabriek te zuiveren en de geurhinder in de omgeving te beperken, gebruiken we sinds kort een gloednieuwe luchtzuiveringsinstallatie. Die levert ook een interessant bijproduct op: ammoniumsulfaat." In totaal komt er ongeveer 800 kubieke meter per jaar vrij. Daarop ging Verko op zoek naar een afzetmarkt en kwam bij de land- en tuinbouw terecht. 

Zwavel

In Vlaanderen is ammoniumsulfaat erkend als kunstmeststof. Veel akkers en weilanden bevatten minder zwavel door het gelimiteerd gebruik van organische bemesting. Maar ammoniumsulfaat bevat juist wel zwavel. Daarom speelt de intercommunale graag in op de noden van de landbouwsector. 

Niet voor particulieren

Verko brengt het spuiwater nu op de markt voor land- en tuinbouwers, niet voor particulieren. Het is veilig, milieuvriendelijk en bovendien goedkoper dan kunstmest. "De compostafzet, het snoeiafval en de schors zijn wel beschikbaar voor particulieren", zegt De Leeuw. "Vanaf april zal het compost, een grondverbeteraar, zelfs ook aangeboden worden op onze recyclageparken."

De intercommunale Verko is actief in de regio Dendermonde, Lebbeke, Buggenhout, Berlare en Hamme.

Meest gelezen