AFP or licensors

Koerdische PKK-rebellen schorten operaties in Turkije op na aardbeving

De Koerdische Arbeiderspartij PKK heeft na de aardbeving in Turkije besloten om alle militaire operaties in het land op te schorten. De PKK strijdt voor meer autonomie van Turks-Koerdistan, maar wordt door het Turkse regime beschouwd als terreurbeweging. De rebellenbeweging staat ook op de terreurlijst van de Europese Unie.

"Zet de operaties in de Turkse steden stop", zegt een hoge verantwoordelijke van de PKK aan een bevriend persagentschap. "We hebben beslist om geen enkele operatie meer uit te voeren als de Turkse staat ons niet aanvalt." Het is nog niet duidelijk hoe de Turkse regering hierop zal reageren.

De PKK voert al sinds 1984 een gewapende strijd voor een autonoom Turks-Koerdistan, maar Turkije wil daar niet op ingaan. Ankara beschouwt de rebellenbeweging als terroristische organisatie, gevolgd door bondgenoten als de Verenigde Staten en de Europese Unie. 

Het aardbevingsgebied in het zuiden van Turkije ligt voor een groot deel in Koerdisch gebied, dat sowieso een achtergesteld gebied is.

Meest gelezen