Belga

Man aangehouden voor mensensmokkel in De Panne: had boot met 15 binnenbanden die als reddingsvest moesten dienen

Een veertiger die eerder deze week in De Panne is opgepakt op verdenking van mensensmokkel, is aangehouden. De man woont in Duitsland, maar werd bij ons betrapt terwijl hij een boot vervoerde waar jerrycans en vijftien binnenbanden in zaten.

Een 42-jarige Syriër die in Duitsland woont, zit in de cel op verdenking van mensensmokkel. De man werd begin deze week opgepakt tijdens een controle in De Panne. Op zijn aanhangwagen stond een boot met daarin vijftien binnenbanden, een pomp en jerrycans met brandstof. De man werd onmiddellijk opgepakt en is nu aangehouden door de onderzoeksrechter.

Binnenbanden als reddingsvest

Het gerecht vermoedt dat de boot ging worden ingezet om vluchtelingen over te brengen en dat de binnenbanden van auto's als reddingsvesten moesten dienen. Volgens procureur Frank Demeester is het niet de eerste keer dat in mensensmokkeldossiers binnenbanden opduiken. "De zwemvesten die vroeger aan de transmigranten werden gegeven, waren vaak heel goedkoop en niet geschikt om op volle zee te worden gebruikt. Nu blijkt dat sommige mensensmokkelaars overschakelen van de goedkope zwemvesten naar binnenbanden van auto’s om de transmigranten in het bootje toch enig gevoel van veiligheid te geven."

De politie blijft aandachtig voor mensensmokkelaars die met bootjes transmigranten willen overbrengen. "Verdachte situaties, zoals het vervoeren van bootjes, zwemvesten, buitenboordmotoren of ander nautisch materiaal, melden we steeds aan het parket", besluit Frank Demeester.

Meest gelezen