AFP or licensors

Russische journaliste die met een bordje op tv kritiek uitte op de oorlog vertelt hoe ze het land ontvluchtte: "7 keer van auto gewisseld"

De voormalige Russische journaliste en activiste Marina Ovsjannikova is gevlucht naar Frankrijk. Daar heeft ze vandaag zelf een persconferentie gegeven. Ovsjannikova werd bekend vorig jaar in maart, ze hield toen tijdens een nieuwsuitzending van de Russische staatstelevisie een protestbordje tegen de oorlog omhoog. Het was al eerder bekend dat ze niet meer in Rusland was.

Met haar boodschap "Geen oorlog, hier liegen ze tegen jullie!" , haalde Marina Ovsjannikova in maart vorig jaar de wereldpers. Het gebeurt natuurlijk niet elke dag dat iemand kritiek levert op het beleid van president Poetin op de Russische staatstelevisie. Sinds de oorlog in Oekraïne staan er in Rusland ook strenge straffen op het verspreiden van "verkeerde informatie" over de oorlog.

Ovsjannikova kreeg na haar actie dan ook een boete van 30.000 roebel (nu zo'n 380 euro). Maar dat hield haar niet tegen om voort te protesteren tegen de oorlog: ze kreeg nog twee keer een boete en uiteindelijk werd ze aangeklaagd, nadat ze vlak bij het Kremlin een bordje omhooghield waarop stond: "Poetin is een moordenaar, zijn soldaten zijn fascisten".

De journaliste, die voorheen zelf voor de Russische staatstelevisie werkte,  riskeerde een straf van 10 jaar cel. In afwachting van het proces werd ze in Moskou onder huisarrest geplaatst met een elektronische enkelband. Begin oktober was dat huisarrest afgelopen, maar werd er een opsporingsbericht voor haar verspreid. Kort daarna meldde haar advocaat dat Ovsjannikova Rusland was ontvlucht en veilig verbleef in een Europees land.

Dat land blijkt nu Frankrijk te zijn. Reporters Without Borders (Verslaggevers Zonder Grenzen), een ngo die opkomt voor persvrijheid, hielp Ovsjannikova bij haar ontsnapping. Ze gaf vandaag in Parijs een persconferentie samen met de directeur van de organisatie.

AFP or licensors

"Aan het begin van de oorlog was ik gewoon in shock, ik wou het gewoon uitschreeuwen in het centrum van Moskou. Alle oppositiekanalen waren toen al kapotgemaakt, we zaten in een totale propagandabubbel. Ik had altijd al door dat het nodig was om die te doorprikken, maar het ontbrak me altijd aan vastberadenheid. Die vastberadenheid had ik op dat moment wel", vertelde ze over haar actie op de Russische televisie.

Ik was nooit vastberaden genoeg om de propagandabubbel in Rusland te doorprikken, maar toen de oorlog startte, had ik die vastberadenheid ineens wel

Ze had het ook over haar ontsnappingstocht zelf. Samen met haar 11-jarige dochter vertrok ze op vrijdagavond: "We dachten dat er in het weekend zeker niemand achter ons aan zou komen. We hadden twee dagen om de grens te bereiken, en zijn 7 keer van auto gewisseld. Vlak voor de grens reden we vast in de modder. We stonden midden op een veld, het was aardedonker, we wisten niet waarheen te lopen. Met de sterren als gids moesten we de weg zoeken."

Waar ze precies de grens zijn overgestoken, zegt Ovsjannikova niet. Nu ze in veiligheid is in Frankrijk, vreest ze ook nog altijd voor haar leven. Ze zegt dat het regime van Poetin volgens haar niet lang meer zal standhouden, en hoopt dat de oorlogsmisdadigers voor een internationaal tribunaal zullen berecht worden.

BEKIJK - Marina Ovsjannikova: "Ik wil mijn onvoorwaardelijke steun uitspreken voor het heldhaftige Oekraïense volk":

Videospeler inladen...

Meest gelezen