Karin Brouwers

Tiensepoort wordt heraangelegd: "Dodehoekongevallen voorkomen"

De Tiensepoort, een van de gevaarlijkste kruispunten in Leuven, wordt heraangelegd en wordt verkeersveiliger. De verkeerslichten zullen anders geregeld worden en er worden twee bypasses weggenomen.

De heraanleg van de Tiensepoort gebeurt op aandringen van Leuvens gemeenteraadslid Karin Brouwers (CD&V) en is nu goedgekeurd door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). "Oorspronkelijk waren de werken voorzien in de tweede helft van 2022", zegt Brouwers. "Hopelijk zijn er nu geen bijkomende vertragingen meer en zal de al lang aangekondigde heraanleg van de Tiensepoort een feit worden." 

De heraanleg is dan ook broodnodig, vindt Brouwers. Het kruispunt is onoverzichtelijk en gevaarlijk en werd daarom op de dynamische lijst van zwarte punten gezet in 2022. "Door de heraanleg kan het kruispunt uit de lijst van zwarte punten worden geschrapt", zegt Brouwers.

Bypasses schrappen en vierkant groen

De verkeerslichten op het kruispunt worden anders afgesteld volgens het principe van vierkant groen. Op zo'n kruispunt hebben ofwel de auto's groen licht, ofwel de fietsers en voetgangers, en dat in alle richtingen. Het concept moet dodehoekongevallen voorkomen.

Daarnaast worden twee van de drie bypasses aan de Tiensepoort weggenomen. Bypasses zijn plaatsen waar je als automobilist rechtsaf kan zonder het kruispunt op te rijden. Die kunnen gevaarlijk zijn voor fietsers, omdat het verkeer dat rechts afslaat het fietspad kruist zonder een verkeerslicht te passeren. De derde bypass van de Tiensestraat naar de Blijde Inkomststraat blijft bestaan, omdat er anders onvoldoende opstelruimte voor fietsers overblijft.

De twee bypasses die geschrapt worden
Google Maps

Meest gelezen