UHasselt stelt unieke objecten, foto's en documenten tentoon van poolreizigers de Gerlache en Van Autenboer

Universiteit Hasselt brengt met een Antarcticamuur hulde aan het poolonderzoek van de Belgische Antarctische Expedities. Familieleden van poolreizigers Adrien de Gerlache en Tony Van Autenboer hebben de tentoonstellingsmuur met unieke objecten, foto's en documenten van voorbije poolexpedities, geopend.

"We hebben onze Antarctica-expo geopend, waar we een brug slaan tussen het Antarctisch verleden van België en de toekomst", zegt Jean Manca, professor Fysica aan de UHasselt en hoofd van XLAB. "België heeft in het verleden heel veel gedaan op de Zuidpool, maar dat verhaal is nog onvoldoende gekend." 

BEKIJK - Om de Antarctica-expo officieel te openen hebben familieleden van de Gerlache en Van Autenboer confetti en vloeibare stikstof in de lucht gegooid.

Videospeler inladen...

Dat vindt ook de 84-jarige Jean-Jacques Der Wael, voormalig onderzoeker op Antarctica. "In 1964 ben ik voor de eerste keer naar Antarctica vertrokken als landmeter. Dat was onder andere samen met Tony Van Autenboer, die toen de zomercampagne leidde. Dat was natuurlijk een heel mooie ervaring, want hij was een heel doorgewinterde poolreiziger. Ik heb heel veel van hem geleerd."

"Ik ben bijzonder verheugd over de expo. Over de eerste expeditie van Adrien de Gerlache wordt heel dikwijls gesproken. De laatste jaren spreekt men ook veel over de Prinses Elisabethbasis. Daarom ben ik verheugd dat die periode daartussen ook eens aan bod komt in een prachtige tentoonstelling die op een zeer professionele manier is georganiseerd. En het is een permanente tentoonstelling."

In de tentoonstelling komt ook een aantal opvallende voorwerpen terug: "Die voorwerpen verwijzen naar een iconisch beeld van professor Van Autenboer" zegt professor Manca. "Hij is de Belg die het langst op de Zuidpool is geweest. Tijdens zijn expedities maakte hij gebruik van tenten en hondensleeën. De voorwerpen die je op de tafel ziet staan, zijn een kop met warme chocomelk, een fles whisky en een kaars. Dat zijn de objecten waar die heroïsche poolreizigers dagelijks mee te maken hadden."

Meest gelezen