Archieffoto

West-Vlaanderen kiest opnieuw voor Mega voor de groepsaankoop voor groene energie en gas

Provincie West-Vlaanderen kiest opnieuw voor energieleverancier Mega in de groepsaankoop voor groene energie en gas. Nog voor de naam bekend was, lieten al zo'n 76.000 West-Vlamingen weten dat ze interesse hebben in die groepsaankoop. Ook vorig jaar viel de keuze op Mega, uiteindelijk tekende maar een kwart van de geïnteresseerden in, tegenover 75 procent andere jaren. Dat komt omdat Mega omstreden was na een reeks klachten van klanten. 

Op de veiling die op 8 februari plaatsvond, deed stroomleverancier Mega het beste bod voor particuliere verbruikers. De energiekosten van het groepsaanbod zijn bijna 25 procent lager dan het huidige marktaanbod. Dat marktaanbod is samengesteld aan de hand van het gemiddelde van de voordeligste contracten die de grootste energieleveranciers van Vlaanderen momenteel bieden voor een vergelijkbaar energieaanbod.

Ook vorig jaar koos de provincie voor Mega. Vooraf toonden 90.000 gezinnen interesse in de groepsaankoop. Uiteindelijk hadden maar 23.000 gezinnen zich effectief ingeschreven. Dat komt omdat Mega omstreden was na een reeks klachten van klanten. "Mega had een wat gedeukte reputatie", zegt gedeputeerde van Milieu, Jurgen Vanlerberge (Vooruit). 

Kwalijke reputatie

Dat kwam door een onderzoek uit 2021 naar misleidende praktijken. Dat ging over klanten die een goedkoop contract tekenden dat later stilzwijgend werd overgezet naar een veel duurder. 

Daarnaast kwamen in oktober 2021 bij de federale ombudsman honderden klachten binnen, onder meer over het zomaar verhogen van de maandelijkse voorschotten. 

"Ook energieleveranciers kunnen hun leven beteren"

"Ik stel vast dat de 22.000 West-Vlaamse gezinnen die vorig jaar hebben ingeschreven op de groepsaankoop dat dit jaar opnieuw willen doen", zegt Vanlerberge. "Ook energieleveranciers moeten de kans krijgen om hun leven te beteren. Mega heeft dat gedaan, en daarmee is de kous voor mij af." 

Persoonlijk voorstel

Op vrijdag 24 februari krijgen de deelnemers hun persoonlijk voorstel en ontdekken ze, op basis van hun gegevens, hoeveel ze kunnen besparen. Pas dan moeten ze beslissen of ze al dan niet op het aanbod ingaan. De inschrijvingsperiode loopt tot eind maart. 

Meest gelezen