Videospeler inladen...

Werken aan brug gestart die oevers van de Vesder in Trooz anderhalf jaar na de overstromingen weer met elkaar moet verbinden

In Trooz, een gemeente in Luik die zwaar getroffen werd door de overstromingen van juli 2021, is gestart met de installatie van een stalen brugconstructie die de twee oevers van de Vesder weer met elkaar moet verbinden. De werken zullen nog tot de zomer duren.

De constructie komt op de plaats van de brug de Prayon, die tijdens de verwoestende overstromingen vernield werd. De brug was de centrale as door de gemeente die de twee oevers met elkaar verbond. 

Vrijdagavond arriveerde het stalen frame van een halve brug, dat vandaag ter plaatse wordt geassembleerd. Bij de werken wordt een kraan van 500 ton ingezet. 

Moeilijk toegankelijk

Volgende stappen zijn het afbreken van de oude brugresten en de bouw van een tweede brughelft, gevolgd door de afwerking. "Tegen de zomer zou er weer verkeer mogelijk moeten zijn over de nieuwe constructie", zegt Sarah Pierre, woordvoerster van de Waalse overheidsdienst voor Mobiliteit en Infrastructuur.

"Eén van de moeilijkheden voor deze werf, is het feit dat ze zich in een moeilijk toegankelijke vallei bevindt. De elementen moeten dus ter plaatse worden geassembleerd", duidt inspecteur-generaal Pierre Gilles. "Daarnaast moet ook het lokale verkeer mogelijk blijven." De voorbije maanden werden al voorbereidende werkzaamheden verricht, zoals het versterken van de oevers.

Relanceplan

De werken kosten 2,5 miljoen euro en maken deel uit van het relanceplan van Wallonië voor de overstroomde gebieden. 

In dezelfde regio zal ook een nieuwe brug van Louheau worden gebouwd, naast de tijdelijke constructie die er kwam na de overstromingen. Daarvoor moet ook de weg worden heraangelegd.

Meest gelezen