picture alliance / SvenSimon

Laatste communistische premier van de DDR Hans Modrow is overleden

In Duitsland is Hans Modrow overleden, de laatste communistische regeringsleider van de Duitse Democratische Republiek (DDR) of het voormalige Oost-Duitsland. Modrow, ook wel eens "de Duitse Gorbatsjov" genoemd, werd 95 jaar.

Van november 1989 tot april 1990 stond Modrow aan het hoofd van de regering van de DDR. Vier dagen na de val van de Berlijnse Muur was hij in functie getreden, vijf maanden later, na de eerste vrije verkiezingen in Oost-Duitsland, moest hij al weer aftreden.

Bij zijn ambtsaanvaarding was Modrow nog gekant tegen een mogelijke hereniging van de twee Duitslanden. In de plaats stond hij een meer vrije DDR voor die naast de Bondsrepubliek zou bestaan. Om die tot stand te brengen, nodigde hij de nieuwe oppositiebewegingen, die ontstaan waren uit het recente volksprotest tegen het regime, uit tot een dialoog, de "Runde Tisch" of ronde tafel. De Ronde Tafel stelde een nieuwe grondwet met burgerrechten en plande de eerste vrije verkiezingen.

Op 18 maart 1990 verloren de communisten de eerste vrije verkiezingen in Oost-Duitsland. Modrow werd opgevolgd door voor de CDU-politicus Lothar de Maizière, die de laatste premier van de DDR zou worden.

Op 3 oktober 1990 was de hereniging van Duitsland een feit. Dat die er zou komen, had Modrow maanden voordien gaandeweg ook ingezien. Bij een bezoek aan Moskou in januari 1990 had hij toegegeven dat er bij de Oost-Duitsers nog weinig animo was voor een eigen staat. Hij zou er wel van overtuigd blijven dat de hereniging van de beide Duitslanden te snel was gebeurd.

Na de vereniging van Duitsland maakte Modrow deel uit van de Duitse Bundestag en later ook van het Europees parlement.

Meest gelezen