Obelisk op beschermde site in Herk-de-Stad is volgens Agentschap Onroerend Erfgoed een misdrijf

In Herk-de-Stad staat een obelisk in het gebied De Vroente in Donk, een deelgemeente van Herk-de-Stad. Maar volgens het Agentschap Onroerend Erfgoed is dat een misdrijf omdat de graafwerken en plaatsing ervan de archeologische site hebben beschadigd. 

In 2021 werd de paal of obelisk met een infobord geplaatst als gedenkteken voor de eerste kerk in Donk. Die werd in 1750 afgebroken om met het materiaal een nieuwe kerk te bouwen. 

De obelisk staat op een beschermde archeologische site. De voet van die obelisk is in beton in de grond opgericht en daardoor hebben de graafwerken en de plaatsing van die obelisk de site beschadigd volgens het Agentschap Onroerend Erfgoed. Toch wil het Agentschap de paal niet weg, omdat dat opnieuw schade zou veroorzaken. De stad moet de plaatsing wel regulariseren.  

Natuurpunt

Maar er zijn nog andere tegenstanders van de obelisk. Een plaatselijke afdeling van Natuurpunt, "De Vrienden van het Schulensbroek", heeft de grond ondertussen gekocht. De vereniging wil de blinkende top van de paal weg en wil de paal ook lager, omdat die een uitkijkpunt vormt voor roofvogels. En die vormen op hun beurt dan weer een bedreiging voor de weidevogels in het gebied. 

De zaak komt op de gemeenteraad op maandag 13 februari.

Meest gelezen