Adrien Fillon / Hans Lucas

Laatste overlevende van nazi-bloedbad in Frans dorpje Oradour overleden

Robert Hébras (97) is gestorven; hij was een van de amper zes inwoners die wisten te ontkomen aan de massamoord in het Franse Oradour-sur-Glane in de Tweede Wereldoorlog. Daar hebben de nazi's in 1944 643 dorpelingen vermoord. Hébras was toen 18 jaar en verstopte zich onder de lichamen van de slachtoffers. Hij heeft zijn hele lange leven getuigd over het bloedbad en geijverd voor vrede.

Van het dorpje Oradour-sur-Glane in de buurt van Limoges in Frankrijk staan enkel ruïnes overeind. En dat blijft zo, als aangrijpende herinnering aan de gruwel die zich daar in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Op 10 juni 1944 werden 643  inwoners van Oradour afgemaakt door de SS. Het was een van de zwaarste misdaden van de nazi’s tegen burgers, een wraakactie voor sabotage-acties van het verzet.

Amper zes mensen konden de dans ontspringen, onder hen de toen 18-jarige Robert Hébras. Hij kon zich verstoppen onder de lijken van zijn vrienden. Hébras is nu overleden op zijn 97e. Hij is altijd blijven getuigen over de massamoord, vooral op scholen, en blijven hameren op vrede en een betere verstandhouding tussen volkeren. 

In 2013 gidste Hébras de toenmalige Franse president François Hollande en diens Duitse collega Joachim Gauck door de ruïnes van Oradour. De huidige Franse president Emmanuel Macron eert hem op Twitter, "omdat hij de herinnering aan de slachtoffers levend hield en ijverde voor vrede en verzoening."  

AFP or licensors

Oradour-sur-Glane werd op 10 juni 1944 omsingeld door 200 soldaten van de 2e SS Panzerdivision “Das Reich”. Die bevalen de inwoners samen te komen op het dorpsplein; daarna werden mannen en vrouwen gescheiden. De mannen werden met machinegeweren doodgeschoten; vrouwen en kinderen werden opgesloten in de kerk, waar ze werden verstikt en doodgeschoten. Balans: 643 burgerdoden. Amper zes inwoners overleefden de massamoord, onder wie een baby van een week oud. Meer over het bloedbad kun je hier lezen en bekijken. 

Kapot dorp zoals het was in 1944

In 1999 werd er een gedenkcentrum ingericht bij Oradour, het "Centre de la Mémoire", een ondergronds museum. Wie als bezoeker weer bovenkomt, lijkt in een beklemmend filmdecor terecht te komen. Alles in Oradour-sur-Glane is gebleven zoals het was, op 10 juni 1944, kapotte huizen en auto's inbegrepen.  Alsof er een stolp over het dorp is gezet. 

Meest gelezen