Toekomst van Zwijnaarde

Vlaamse Waterweg vraagt nieuwe vergunning aan voor fietsbrug tussen Gent en Merelbeke

Er komt een nieuwe vergunningsaanvraag voor de bouw van de fietsbrug tussen Gent en Merelbeke. Dat laat de Vlaamse Waterweg weten. Een rechter legde de bouw van de brug onlangs stil omdat de plannen voor de brug niet werden voorgelegd aan de gemeenteraden van Gent en Merelbeke. 

De Vlaamse Waterweg wil zo snel mogelijk een nieuwe vergunningsaanvraag indienen voor de verderzetting van de bouw van de nieuwe fietsbrug tussen Gent en Merelbeke. Na een klacht van Natuurpunt besliste een rechter om de bouw van de nieuwe fietsbrug stil te leggen. De rechter oordeelde niet over de grond van de zaak, maar vernietigde de vergunning omdat de plannen niet werden voorgelegd aan de gemeenteraden van Gent en Merelbeke. 

Wat met lichtvervuiling?

"De stukken die we toen niet aan het dossier hebben toegevoegd, zullen we nu wel aanbrengen", zegt Michiel Derycke van de Vlaamse Waterweg. "We zijn ook bereid om in gesprek te gaan met Natuurpunt, maar we vrezen dat we nog weinig kunnen doen om te voldoen aan hun wensen."

Natuurpunt maakt zich vooral zorgen over de lichten die op de fietsbrug zullen komen. De lichten zouden onder meer vleermuizen kunnen verstoren. "We hebben alles gedaan wat we konden om de brug vleermuisvriendelijk te maken", zegt Derycke. "Maar de verlichting er volledig bannen, kunnen we niet doen als we de veiligheid van de fietser willen garanderen."

Meest gelezen