Junior Verbeeke

Zeilbootje raakt vast in havengeul Blankenberge net voor start baggerwerken

In de havengeul van Blankenberge is een zeilbootje vastgeraakt in het zand. Door zware verzanding moesten de opvarenden van het bootje even geduld oefenen maar er was nooit echt gevaar. Deze week beginnen de baggerwerken, want door de zware regen van vorige maand ligt er weer te veel zand in de geul.

Vlak voor de start van de baggerwerken aan de haven van Blankenberge, raakte opnieuw een zeilboot in de problemen. Die kon niet deftig uitvaren omdat er door het stormweer van januari te veel zand in de geul ligt. Omdat het water toen al aan het stijgen was, zaten de opvarenden niet heel lang vast.

Ze kwamen bij laagwater vast te zitten op de zandbank in de geul. "Een interventie was niet nodig", vertelt Joeri Vermoere van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst (VBZR). "De zee was enorm kalm en er was op geen enkel moment gevaar. De opvarenden moesten gewoon even geduld oefenen."

Start baggerwerken

Deze week starten de baggerwerken aan de geul. Er zal ongeveer 40.000 kubieke meter aan zand verplaatst moeten worden om de havengeul weer vrij te maken. Er zijn wel vaker baggerwerken in Blankenberge. In december nog werd het zand daar verwijderd omdat de haventoegang geblokkeerd was.

Later dit jaar starten ook de werken voor een nieuwe westelijke strekdam. Die moet zorgen voor een permanente oplossing en voorkomen dat de vaargeul van en naar de jachthaven telkens weer verzandt. De bouw van de strekdam zal zo'n drie jaar duren.

Meest gelezen