Bart Rens voor de spoedingang van AZ Sint-Maarten
AZ Sint-Maarten

Hoofd spoeddienst AZ Sint-Maarten in Mechelen met B-FAST naar rampgebied in Turkije

Bart Rens, hoofd van de spoeddienst van het AZ Sint-Maarten in Mechelen, vertrekt vandaag met de eerste medische B-FAST-missie naar het aardbevingsgebied in Turkije. "Het is altijd al mijn droom geweest om deel uit te maken van een humanitaire missie. Je weet niet wat je zal aantreffen, maar je weet wel dat je in een team terechtkomt met mensen waarop je kunt bouwen." 

Vandaag vertrekken de eerste medische hulpverleners van B-FAST naar het gebied in Turkije dat vorige maandag getroffen werd door zware aardbevingen. Bij hen ook Bart Rens, het hoofd van de spoeddienst van het AZ Sint-Maarten in Mechelen. "Samen met enkele tientallen artsen, verpleegkundigen en logistieke medewerkers zullen we een opvangpunt opzetten voor gekwetsten en gewonden. Ook zullen we het veldhospitaal verder inrichten zodat we slachtoffers van gepaste hulp kunnen voorzien."

Het is voor Rens de eerste keer dat hij mee op missie gaat met het team. "Het is altijd al mijn droom geweest om deel uit te maken van een humanitaire missie. Met mensen werken is mijn passie. Ik ga mee om mijn horizon te verrijken. Ik wil het engagement dat ik hier aanga doortrekken naar een ander land. Bij rampen van dergelijke omvang ga je terug naar de basis. Zoiets blijft je ook uitdagen." 

Een deel van de uitdaging is dat er niet al te veel informatie beschikbaar is voor vertrek. "Gisterenavond hebben we een laatste briefing gehad over de situatie ter plaatse. Ook zaterdag, toen het meeste materiaal werd klaargelegd, hebben we een briefing bijgewoond." 

Ik kreeg op de dag van de aardbeving een sms. Ik moest voor 15 uur laten weten of ik mee wilde

"Het is dus niet helemaal een sprong in het onbekende", gaat Rens voort. "Maar ik denk niet dat je je kan voorbereiden op wat je daar zal zien. Ik kreeg op de dag van de aardbeving een sms. Ik moest voor 15 uur laten weten of ik mee wilde. Toen heb ik met gezond boerenverstand bekeken hoe ik dat het beste kon regelen. Het is natuurlijk niet zo eenvoudig om gewoon te vertrekken. Je moet dat regelen met je gezin, met jezelf en met je werkgever."  

Rens werkt al sinds 2004 op de spoedafdeling. "Ik heb zaken gezien die sporen achterlieten op mij als persoon. Maar erover praten met collega's helpt je het een plaats geven. Dat gaat me zeker helpen in het rampgebied in Turkije. Je weet niet wat je zal aantreffen, maar je weet wel dat je in een team terechtkomt met mensen waarop je kunt bouwen." 

Meest gelezen