Logistieke afdeling van Alibaba op de luchthaven van Luik

Nieuw rapport legt schaduwzijde van komst internetgigant Alibaba naar Luik bloot: "België heeft huiswerk destijds niet goed gemaakt"

Onze overheid heeft bij de komst van de Chinese internetgigant Alibaba naar België in 2018 beloftes gemaakt zonder eerst een grondige analyse te maken. Dat zegt professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB). Belgische politici beloofden onder meer dat de komst van het e-commercebedrijf naar Luik duizenden jobs zou creëren en Belgische merken ten goede zou komen, maar daar blijkt voorlopig niks van aan.

In 2018 streek de Chinese internetgigant Alibaba, na maandenlang onderhandelen op het allerhoogste niveau, neer in België. Het e-commercebedrijf was toen al goed voor miljoenen pakjes op de luchthaven van Luik, maar dat moesten er dus nog meer worden. De komst van Alibaba zou voor 900 directe en 3.000 indirecte jobs zorgen én Belgische bedrijven zouden makkelijker hun producten naar China kunnen exporteren. 

Tot daar de beloftes, want uit een nieuw rapport van professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB) blijkt dat vandaag, bijna vijf jaar later, er nog maar 250 jobs werden gecreëerd en dat handel met China nog steeds éénrichtingverkeer is.  

BEKIJK - Op 29 november 2018 ging "Terzake" een kijkje nemen bij de douane op de luchthaven van Bierset bij Luik, toen duidelijk werd dat daar een hub van Alibaba zou komen:

Videospeler inladen...

"Ik denk dat langs Belgische kant geen grondige analyse heeft plaatsgevonden van wat Alibaba precies was", zegt Holslag in "Terzake". "Terwijl Belgische politici beweerden dat Alibaba kleine bedrijven bij ons zou helpen om te exporteren naar China en dat Belgische merken het beter in China zouden doen, klonk in Chinese beleidsdocumenten iets helemaal anders."

"Het doel van de Chinese overheid met Alibaba is helemaal niet om buitenlandse bedrijven te steunen, maar om die net te gaan omzeilen. China wil op die manier producten rechtstreeks bij de Europese klanten brengen, zonder tussenpersonen." 

De Chinese markt zelf moest dan weer zoveel mogelijk behouden worden voor binnenlandse producten. "Ook daar hebben ze nooit een geheim van gemaakt", aldus Holslag.

BEKIJK - "China heeft destijds in de Belgische regering een heel gewillige partner gevonden", zegt professor Holslag in "Terzake":

Videospeler inladen...

En nu?

"We hebben afhankelijkheden opgebouwd ten opzichte China die we nog moeilijk kunnen afbouwen, maar we mogen de rode loper niet blijven uitrollen", zegt Holslag. "Op Europees niveau, maar ook bij ons moeten stappen gezet worden. En voor Alibaba wordt dat vrij urgent, want de uitbreidingsplannen zijn al goedgekeurd: ze willen verdrievoudigen."

"Als dat een verderzetting is van de trafiek die zich de voorbije jaren heeft ontwikkeld, zitten we met een groot probleem. De voorbije jaren is de Belgische uitvoer via luchttransport richting China met 400 miljoen afgenomen en de import uit China met 1 miljard toegenomen. Doe dat maal drie en je hebt een gigantisch probleem."

Meest gelezen