Gent wil lokfiets vaker inzetten en vraagt soepelere regels aan minister van Justitie 

De stad Gent vraagt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) om de regels om een lokfiets in te zetten te versoepelen. De stad wil het middel vaker gebruiken om fietsdieven op te sporen, maar kan dat nu enkel in heel uitzonderlijke gevallen en na goedkeuring van het parket. Er was al overleg, maar dat leverde niets op. Gent stapt nu naar de minister. 

Elke dag worden er in Gent 8 fietsen gestolen. Het is een oud zeer waar de stad en de politie al lang iets aan proberen te doen. Dat gebeurde eerder onder meer met een lokfiets. Dat is een fiets die uitgerust is met een GPS-systeem. De politie kan via tracking de dieven snel opsporen. Gent mag de methode echter amper gebruiken, er zijn juridische problemen. De stad wil dit nu voor eens en voor altijd aanpakken en vraagt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) om de regels te herbekijken. Dat blijkt na een vraag van gemeenteraadslid Stijn De Roo (CD&V). 

Tot nu toe mag Gent de fiets met GPS-systeem van het parket enkel gebruiken als bijzondere opsporingsmethode (BOM). Dat kan bij zaken waarbij er ernstige vermoedens zijn dat er een bende fietsendieven actief is. Het parket moet daar expliciet toestemming voor geven. 

"Het is moeilijk om dat op voorhand te weten, maar er zijn inderdaad enkele bendes actief die gestolen fietsen op straat opkopen voor kleine prijzen om ze nadien te ontmantelen en naar het buitenland te exporteren", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). Hij benadrukt dat er aanvragen zullen blijven gebeuren, maar hamert erop dat ook een breder gebruik van de fiets zin heeft om kleine criminelen te vatten. 

"Heel goede resultaten"

Gent vindt de BOM-regels onnodig streng. "In Nederland wordt een lokfiets veel vaker ingezet en die aanpak loont", verklaart De Clercq. "We mogen van het parket wél een lokfiets inzetten zonder GPS-systeem. Iedereen begrijpt dat dit erg weinig zin heeft. Zo vat je geen dieven." De stad verwijst ook naar vroeger, toen de fiets wél even ingezet kon worden. "Vorig jaar is de fiets 9 dagen ingezet en 5 keer gestolen. Er konden 4 dieven gevat worden", brengt raadslid De Roo nog in herinnering. Dat zijn heel straffe cijfers."

Wat met andere fietsen met GPS?

De stad benadrukt wel dat fietsen in privébezit met een GPS wel in aanmerking komen om te tracen als ze gestolen worden. "De gegevens kunnen uitgelezen worden door de politie, zo kan de dief opgespoord worden." Hetzelfde geldt voor personeel met een stadsfiets mét GPS. "Ik kan Gentenaars enkel oproepen om fietsen goed vast te maken, zelfs met verschillende sloten. Ook GPS-systemen kunnen de politie dus helpen." 

Meest gelezen