James Arthur Photography

Gent wil infocoaches in Overpoort toch behouden en vraagt horeca en onderwijs mee te betalen 

Gent wil met horeca-uitbaters uit de Overpoort en onderwijsinstellingen overleggen om de infocoaches in de uitgaansbuurt samen te betalen om het project te kunnen behouden. De coaches zijn er sinds corona, ze helpen de sfeer en veiligheid te beheren. Het ging om een tijdelijke maatregel die deze zomer afloopt. Dat tot onvrede van café-uitbaters en studenten. De stad wil het project verlengen en de kosten delen. 

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) maakt een opening om de infocoaches in de Overpoort in Gent te behouden. De coaches, een soort sfeerbeheerders die ’s avonds en ’s nachts in de straat aanwezig zijn, kwamen er in de coronaperiode. Ze moesten er in eerste instantie voor zorgen dat jongeren zich aan de regels hielden. Ze bleken een hulpmiddel om de rust te helpen bewaren, zeker als de knaldrang groot was. 

Het takenpakket van de coaches veranderde in de loop der maanden. Ze werden een aanspreekpunt voor allerlei zaken. Ze helpen nu conflicten te vermijden en weten ook wat te doen bij gevallen van grensoverschrijdend gedrag. Ze hebben nauwe contacten met hulpdiensten en verwittigen ze als het nodig is. Het project kreeg na 2021-2022 een positieve evaluatie en loopt nog tot deze zomer. Dan loopt het af, tot onvrede van studenten en horeca. Ook heel wat gemeenteraadsleden, van oppositie én meerderheid, vroegen het bestuur om de maatregel te herzien. De stad hoopt nu centen te vinden om het toch verder te zetten. 

De stad is niet alleen verantwoordelijk, als alle betrokkenen een billijke bijdrage doen, kunnen we dit project verlengen 

Mathias De Clercq, burgemeester Gent (Open VLD)

Gent voorziet 140.000 euro voor de infocoaches per academiejaar. De stad vindt dat ze de kosten niet langer alleen moet dragen. "We zijn niet de enige betrokkene in het verhaal, we dragen samen een verantwoordelijkheid. Ik geloof dan ook dat we dit project kunnen voortzetten als iedereen een billijke bijdrage doet", zegt De Clercq. Hij kijkt onder meer naar de horeca-uitbaters. Een 20-tal uitbaters ondertekende maandag al een engagementsverklaring voor een veiliger, duurzamer en inclusiever nachtleven. 

Duidelijke engagementen

De horeca-uitbaters die de verklaring ondertekenen verbinden zich ertoe om opleidingen te geven aan hun medewerkers over conflictbeheersing en (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Al een 40-tal medewerkers volgden eerder workshops. De Clercq kondigt aan dat er ook nieuwe acties komen in de Overpoort om te sensibiliseren. Er zijn ook enkele andere afspraken die minder te maken hebben met veiligheid, onder meer over herbruikbare bekers en gratis kraanwater. 

De stad belooft dus ook om een verlenging van het project met de infocoaches te onderzoeken, niet alleen in overleg met de horeca-uitbaters, maar ook met de onderwijsinstellingen. Gent mikt op cofinanciering en stuurt er dus op aan dat de Universiteit Gent en de hogescholen een duit in het zakje doen. Er zal sowieso ook nauw overlegd worden met de Gentse studentenraad. 

Andere maatregelen

De Clercq benadrukt dat er in de Overpoort ook zichtbaar politie aanwezig blijft om op te treden als dat nodig is. Er zijn camera’s die mee een oogje in het zeil houden. Gent vraagt de federale overheid om het statuut van de infocoaches ook te herbekijken. "Nu mogen ze enkel informeren en niet tussenkomen. We zien het anders en hebben al een jaar geleden aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gevraagd om dat te bekijken. Dat is nog niet gebeurd."

Meest gelezen