(c) Belga

Gentse actiecomités verenigen zich in nieuwe Gentse Busbeweging voor meer en beter openbaar vervoer

Acht Gentse actiecomités en milieuorganisaties hebben zich verenigd in de Gentse Busbeweging. Met een petitie vragen ze meer en beter openbaar vervoer in de Gentse regio. Vooral het afschaffen van enkele bushaltes zet kwaad bloed.

De Gentse Busbeweging is een nieuwe belangenvereniging van vier actiecomités uit Gentse deelgemeenten, samen met TreinTramBus Gent, Greenpeace Gent, de Reizigersbond en het Gents Milieufront.

De Vlaamse regering is bezig met de uitrol van haar decreet Basisbereikbaarheid. Het idee daarachter is dat het aanbod aan openbaar vervoer versterkt wordt waar er veel reizigers zijn. Waar er minder reizigers zijn, wordt het aanbod verminderd en aangevuld met vervoer op maat. Dat kunnen deelfietsen zijn, belbussen of taxi’s.

Volgens de Gentse Busbeweging zijn in Gent een aantal haltes en trajecten van lijnen 38/39 en 18 afgeschaft zonder de beloofde verhoging in frequentie van lijnen 38/39. “Integendeel zelfs”, zegt Bouke Billiet van het Gents Milieufront. “Tussen 9 en 15 uur werd de frequentie verlaagd naar een bus om de 20 minuten.”

Petitie

Vanmiddag trekt de nieuwe belangenvereniging met een petitie van 1.700 handtekeningen naar het Gentse stadhuis. Daarin vragen ze onder meer om de geschrapte haltes op lijn 18 in Drongen Luchteren in ere te herstellen.

Maar de Gentse Busbeweging heeft nog meer eisen: “Wij vragen aan de Vlaamse overheid om meer te investeren in openbaar vervoer. Aan De Lijn vragen we om meer overleg te plegen met de gebruikers en niet zomaar haltes te schrappen. En specifiek aan het Gentse stadsbestuur om binnen de vervoerregioraad hun stem krachtiger te laten horen.”

Meest gelezen