De Turkse moskee in Temse
© Temse Diyanet Cami (via Facebook)

Turkse moskee in Temse zamelt 80.000 euro in, "met hulp van overal"

De Turkse moskee in Temse heeft al 80.000 euro opgehaald voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. De eerste dagen na de ramp heeft het moskeebestuur ook kleren en spullen ingezameld, die intussen goed zijn aangekomen in het getroffen gebied. Het bestuur gaat nog meer acties organiseren, zoals een verkoop van Turkse pizza komend weekend.

Zodra het nieuws van de ramp binnenkwam, is de Turkse moskee in Temse in actie geschoten. "Toen we hoorden hoe erg de situatie daar is, zijn we onmiddellijk begonnen met warme spullen in te zamelen: kleren, dekens, tenten. Want de weersomstandigheden zijn er niet optimaal", vertelt ondervoorzitter van het moskeebestuur Adem Gündogdu. "De dagen nadien hebben we alles gesorteerd en ingepakt, om het te vergemakkelijken voor de distributiecentra."

Die spullen zijn ondertussen goed aangekomen in het rampgebied, weet Gündogdu. "We hebben een breed netwerk vanuit Temse. We kennen mensen vanuit Brussel en vanuit Turkije. En heel wat zelfstandigen hebben een steentje bijgedragen om de spullen daar te krijgen. Of beter gezegd: een grote steen bijgedragen", vertelt hij. "Maar al snel werd duidelijk dat er ook veel financiële steun nodig was, dus zijn we ook geld beginnen in te zamelen."

De teller staat momenteel op 80.000 euro. "En dan heb ik het alleen over het bedrag dat wij met onze eigen vereniging hebben opgehaald. Daarnaast weet ik dat ook veel mensen - op ons aanraden - grote bijdragen hebben geleverd aan andere instanties, zoals AFAD. Dat is een humanitaire hulporganisatie vanuit de Turkse staat. Als we dat allemaal zouden optellen, zitten we aan nog veel hogere cijfers", weet Gündogdu. 

"Natuurramp treft niet 1 bevolkingsgroep, maar wel de mensheid"

"Het is trouwens prachtig om te zien hoeveel solidariteit er is, en niet alleen bij de Turkse gemeenschap", zegt de ondervoorzitter nog. "We hebben bijvoorbeeld een mooie som ontvangen van de Marokkaanse gemeenschap in Temse. Ook het gemeentebestuur steunt ons en volgt alles van dichtbij. Ze hebben ook, als mooie geste, de vlaggen van Syrië en Turkije opgehangen aan het gemeentehuis."

"Afgelopen weekend hebben we broodjes verkocht, en daar kwam heel veel volk op af. Iedereen kent wel iemand die gelinkt is. Buren, vrienden, familie, noem maar op. Volgend weekend gaan we Turkse pizza verkopen en ook daar verwachten we weer veel volk", gaat hij verder. "Een natuurramp treft niet een bepaalde religie, of een bepaalde bevolkingsgroep. Een natuurramp treft de mensheid. En dan is het heel mooi om te zien dat het ons bij elkaar brengt", besluit Gündogdu.

Meest gelezen