Radio 2

Universiteit van Antwerpen heropent eeuwenoude campus op Paardenmarkt na vier jaar renovatie 

In Antwerpen heropent de UAntwerpen haar campus op de site van De Stedelijke Nijverheidsschool. De gebouwen kregen de voorbije vier jaar een volledige make-over. Ook het historische Knechtjeshuis, gebouwd in 1558, werd volledig vernieuwd. De campus is voortaan de thuishaven van het Departement Productontwikkeling. 

Op de Antwerpse Paardenmarkt heeft de UAntwerpen vandaag feestelijk de site van de vroegere Stedelijke Nijverheidsschool heropend. De campus werd de voorbije vier jaar volledig gerenoveerd. Het historische Knechtjeshuis, dat dateert van 1558, werd volledig vernieuwd. Ook enkele achterliggende gebouwen kregen een zorgvuldige make-over. De site zal voortaan dienstdoen als campus voor het Departement Productontwikkeling van de Universiteit. 

"Daar zijn we enorm gelukkig mee", zegt departementshoofd Alexis Jacoby. "Het gebouw geeft ons veel meer capaciteit en potentieel. Het splinternieuwe gebouw geeft onze docenten enorm veel mogelijkheden. Vandaag verhuizen zo'n 500 studenten mee naar de nieuwe campus."

Oud weeshuis voor jongens

Het historische Knechtjeshuis was oorspronkelijk ook al een plek waar jongeren een opleiding kregen. "In 1558 werd het Knechtjeshuis op deze locatie al ingericht als weeshuis voor jongens van 13 tot 20 jaar. Hen werd ook een stiel aangeleerd", zegt Maddie De Pauw, projectmanager van de UAntwerpen. "Veel mensen kennen het gebouw en de site en willen er graag eens op bezoek komen." 

"De renovatiewerken waren niet zonder uitdagingen", gaat De Pauw verder. "Het departement wilde een campus waar veel overleg en communicatie mogelijk was. De vroegere gebouwen waren echter statisch en niet verbonden. Daarom hebben we een glazen dak over de binnenplaats gezet en zijn er overlopen gecreëerd. Zo is er een verwarmde binnenruimte ontstaan en kunnen studenten en docenten eenvoudig van het ene naar het andere gebouw."

De renovatiewerken aan bepaalde gebouwen op de site zijn nog volop bezig. Het gaat om gebouwen waarin zo'n 700 studenten architectuur hun opleiding volgen. Zij kunnen hun lessen blijven volgen tijdens de werkzaamheden.

Meest gelezen