Archieffoto

Kleinere porties of minder maaltijden beschikbaar bij voedselbanken, omdat meer mensen voedselhulp nodig hebben

Het afgelopen jaar is het aantal mensen dat een beroep deed op voedselhulp van de voedselbanken fors gestegen. Daardoor kunnen de voedselbanken minder maaltijden uitdelen dan vroeger of zijn de porties per maaltijd kleiner. "We zijn ons bewust van de uitdagingen, maar zullen alles doen om oplossingen te vinden", zegt Piet Vanthemsche, voorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken.

Het aantal mensen dat bij de voedselbanken een beroep deed op voedselhulp is in 2022 met bijna een vijfde toegenomen. Terwijl er in januari nog ongeveer 177.000 mensen een beroep deden op voedselhulp was dat aantal in december al gestegen tot bijna 210.000. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Federatie van Voedselbanken. 

"In de hele geschiedenis van de voedselbanken (sinds 1986, red.) hebben we nog nooit zo'n stijging gezien", verklaarde gedelegeerd bestuurder Jef Mottar. De stijging is volgens hem te wijten aan de inflatie, de toegenomen voedings- en energiekosten en de gespannen geopolitieke situatie.

Voorraden groeien minder snel aan

Maar de beschikbare hoeveelheid levensmiddelen bij de voedselbanken is in diezelfde periode amper gegroeid. Daardoor is de gemiddelde hoeveelheid geschonken voedsel per persoon gedaald van 125,4 tot 109,9 kilogram. Dat betekent: minder maaltijden per persoon of kleinere porties.

De voedselbanken brachten ook het profiel van de mensen met een vraag naar voedselhulp in kaart. Opvallend is dat het in meer dan een kwart van de gevallen (26,1 procent) gaat om minderjarigen. Daarnaast is ook het profiel van de begunstigden veranderd. Ook mensen met een job en tweeverdieners doen tegenwoordig een beroep doen op voedselsteun.

Enorme uitdagingen

Ook de vooruitzichten voor de komende jaren zien er niet meteen rooskleurig uit. De federatie houdt rekening met een stijging van het aantal hulpbehoevenden met zowat 5 procent, en dat terwijl de Europese subsidies - die de voornaamste bevoorradingsbron vormen - merkelijk lager zullen liggen dan tijdens de coronacrisis.

"We zijn ons bewust van de uitdagingen, maar zullen alles doen om oplossingen te vinden", zegt Piet Vanthemsche, voorzitter van de Federatie. De voedselbanken willen onder meer inzetten op structurele overheidssteun en het stimuleren van voedseldonaties via extra fiscale steunmaatregelen.

Voor het eerst liet de Belgische Federatie van Voedselbanken ook de maatschappelijke meerwaarde van voedselhulp in kaart brengen. Uit berekeningen van de Vives hogeschool Kortrijk bleek dat de voedselbanken in 2022 een totale meerwaarde van meer dan 338 miljoen euro hadden gecreëerd. Per geïnvesteerde euro betekent dat een meerwaarde van net geen 8 euro.

Meest gelezen