Van de lijken in Boetsja tot de kraters bij Bachmoet: 1 jaar oorlog in Oekraïne in 10 beelden voor en na

Op 24 februari is het 1 jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. De vernielingen die sindsdien zijn aangericht, zijn gigantisch. Aan de hand van tien satellietopnames en foto's brengen we de schade in beeld.

Hoe werkt het? Door het balkje op de foto's naar links of rechts te slepen kan de locatie voor en na vergeleken worden.

Borodjanka

Borodjanka is een stadje met 13.000 inwoners, ten noordwesten van Kiev. In het begin van de oorlog trachtten de Russische troepen vanuit het noorden op te rukken naar Kiev. Hierbij namen ze Borodjanka in. Begin april trokken de Russische troepen zich terug uit deze regio.

Boetsja

Boetsja is een stadje met 28.000 inwoners ten noordwesten van Kiev. Na de terugtrekking van de Russische troepen uit het noorden van Oekraïne lagen de straten van Boetsja bezaaid met lijken van burgers. Beelden daarvan gingen de wereld rond.

Tsjernihiv

Tsjernihiv is een stad dicht bij de grens tussen Wit-Rusland en Oekraïne. De stad werd tot eind maart 2022 belegerd en met artillerie beschoten.

Charkov

Aan de grens met Rusland ligt Charkov, een stad met anderhalf miljoen inwoners. Deze stad werd geregeld beschoten met artillerie en raketten.

Azovstal in Marioepol

In Marioepol hielden Oekraïense militairen, waaronder het extreemrechtse Azovbataljon, zich tot 16 mei schuil in de gigantische staalfabriek Azovstal, waaronder een uitgebreid netwerk van bunkers en tunnels lag.

Kerkhof in Marioepol

Op deze satellietfoto’s van respectievelijk 29 maart en 30 november 2022 is een grote uitbreiding te zien van de voornaamste begraafplaats van Marioepol, "Starokrimske".

Associated Press schat dat er 10.000 graven in de kerkhoven van Marioepol bijgekomen zijn.

Bachmoet

De velden rond Bachmoet, waar al sinds het begin van de zomer hevig gevochten wordt, zijn bezaaid met kraters.

Soledar

Het dorpje Soledar ten noorden van Bachmoet werd in januari 2023 veroverd door troepen van het Russische huurlingenleger Wagner. Op deze foto's zie je een wijk met woningen en een school die vernield zijn tijdens de gevechten.

Meest gelezen