Agentschap Opgroeien heft vergunning kinderdagverblijf Olio op

Het Agentschap Opgroeien heeft beslist om de vergunning van het Kinderdagverblijf Olio in Balegem onmiddellijk in te trekken. Gisteren waren er videobeelden opgedoken van hoe kinderen er werden behandeld. "Choquerend", oordeelt het Agentschap, dat de schorsing voor drie maanden van de vergunning omzet in een opheffing. 

Het Agentschap heeft naar eigen zeggen eind 2019 één klacht over Olio binnen gekregen. Daarbij ging het over een agressieve communicatiestijl, uitsluiting van kinderen en een contractueel geschil. Daarnaast waren er volgens het Agentschap geen andere klachten.

"De klacht is, blijkt nu, fout ingeschat als een louter contractueel geschil", luidt het in de persmededeling van het Agentschap. "Op dat moment en ook de jaren erna kreeg Opgroeien geen enkele andere bezorgdheden of negatieve signalen over deze kinderopvang."

Je ziet hoe iemand een kind in zijn bedje gooit, echt wel gooien

Vorige week zijn de twee uitbaters opgepakt na een klacht van de eigenaar van het gebouw. Op camerabeelden had hij gezien hoe kindjes hardhandig werden aangepakt. De uitbaters zijn vrijgelaten onder strikte voorwaarden, maar de beelden zijn gisteravond opgedoken bij DPG Media.

"Je ziet hoe iemand een kind in zijn bedje gooit, echt wel gooien", zegt collega Koen Braeckman, die de beelden heeft bekeken. "Je ziet hoe iemand een kindje dat huilt hardhandig tegen de matras duwt waarop het ligt. Op een bepaald moment gaat iemand ook op een kinderbedje staan om de beveiligingscamera met een doek af te dekken. Die camera's waren trouwens geplaatst door de eigenaar van het huis waar de kinderopvang gevestigd was."

BEKIJK - "Dit is echt geweld tegen kinderen", oordeelt ook Nele Wouters van het Agentschap Opgroeien in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Opmerkelijk: in Oosterzele zelf was men niet op de hoogte van de klacht van 2019. "Wij wisten daar niks van", bevestigt burgemeester Johan Van Durme (CD&V) van Oosterzele. Voor de rest heeft hij geen weet van andere klachten. "Hadden wij dat geweten in 2019 hadden wij onmiddellijk de nodige instanties ingelicht."

Dit is echt afschuwelijk en brengt de hele kinderopvangsector opnieuw in een negatief daglicht

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V)

Ook Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) reageert geschokt na het zien van de beelden. "Ik heb met afschuw die beelden gezien", zegt Crevits. "Mijn administratie en mijn inspectiediensten zullen alle medewerking verlenen aan het onderzoek. Ik wil echt dat de onderste steen in dit onderzoek naar boven komt. Dit is echt afschuwelijk en brengt de hele kinderopvangsector opnieuw in een negatief daglicht, terwijl er duizenden en duizenden plaatsen zijn waar alles zeer goed verloopt."

Meest gelezen