Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout

Cybercriminelen maken 1,8 miljoen euro buit in politiezone Geel-Laakdal-Meerhout

Cybercriminelen maakten vorig jaar in het totaal 1.800.000 euro buit in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. Er werden 449 feiten aangegeven bij de politie, dat is een stijging met 10 procent tegenover 2021. Het ging vooral over phishing via mail en WhatsApp, maar ook over oplichting via het internet en hacking. De politie vreest dat het nog maar een topje van de ijsberg is.

In de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout kreeg de politie vorig jaar 10 procent meer aangiftes binnen van cybercriminaliteit dan in 2021. In het totaal kwamen 257 mensen aangifte doen. Ze waren opgelicht voor bedragen variërend tussen enkele euro's tot tienduizenden euro's. In het totaal maakten cybercriminelen 1,8 miljoen euro buit.

Verschillende soorten cybercriminaliteit

De grootste groep (57 procent) werd het slachtoffer van phishing via mail, WhatsApp en sms. Oplichting via internet (28 procent) gaat over fraude bij online kopen en verkopen, vriendschapsfraude. Voor de rest werden 46 computers gehackt, en waren er dertien gevallen van valsheid in informatica en in 5 gevallen was er sprake van sabotage van een computersysteem.

Topje van de ijsberg

De politie vreest dat het nog maar gaat over een topje van de ijsberg, omdat veel mensen geen aangifte doet. Naar schatting zou maar 8 procent aangifte doen van phishing, en 10 procent van oplichting via het internet. De belangrijkste redenen waarom mensen niet naar de politie stappen, is dat het nadeel niet erg groot was, dat men er niet aan gedacht heeft, of dat de slachtoffers denken dat de politie er toch niks aan kan doen.

Meest gelezen