David Guetta won beste producer op de Brit Awards.
AFP or licensors

Nee, Eminem duikt niet op in nieuw nummer van David Guetta: Franse DJ gebruikt AI om stem na te bootsen

De Franse DJ David Guetta heeft de technologie van artificiële intelligentie gebruikt om de stem en rapstijl van Eminem na te bootsen. Hij speelde het nummer af tijdens een dj-set, maar zal het niet commercieel uitbrengen. "De toekomst van muziek zit in AI", zei hij tijdens de Brit Awards.

"Ik maakte iets als grap en het werkte zo goed!" Op Twitter toont de populaire Franse DJ hoe de stem van Eminem plots in een van zijn dj-sets opduikt. Duizenden fans juichen wanneer ze dat horen, maar Guetta had niet de echte Eminem uitgenodigd. Hij was zelfs niet aanwezig in de studio toen hij het nummer produceerde. 

De Fransman gebruikte namelijk twee websites om de tekst en stem van de Amerikaanse rapper na te bootsen. Beide websites werken op artificiële intelligentie (AI). De eerste toepassing gebruikt de technologie om teksten te genereren in de stijl van de populaire rapper. Die tekst haalt Guetta vervolgens door een tweede website die de stem van Eminem kan nabootsen. 

Guetta zei op Twitter dat hij het nummer niet zal uitbrengen voor verkoop of op streamingdiensten. Eminem zelf heeft nog niet gereageerd op het nummer. 

Beluister hieronder het nummer van David Guetta met "Eminem":

Guetta is helemaal fan van de technologie: "AI is de toekomst van muziek", vertelde hij aan de BBC tijdens de Britse awardshow de Brit Awards waar hij de prijs voor beste producer won. "Maar alleen als een hulpmiddel. Niets zal smaak vervangen. Wat een artiest definieert is smaak. Je wil een bepaalde emotie uitdrukken en je zult alle moderne instrumenten gebruiken om dat te doen."

Componeren zoals Bach

De DJ is niet de eerste die een bekende rapper nabootst voor zijn muziek. Op TikTok gingen heel wat video's viraal waarin de Canadese rapper Drake werd nagebootst. De tekst en de stem werden telkens op een gelijkaardige manier gemaakt. 

Ook daarvoor werd AI gebruikt in muziek. Producers zoals de Amerikaanse Holly Herndon experimenten al jaren met de technologie om tot complexe nieuwe klanken te komen. In 1997 was er zelfs al een computerprogramma, genaamd Experiments in Musical Intelligence, dat composities in de stijl van Bach kon schrijven. 

De laatste jaren is het veel makkelijker geworden om met de technologie aan de slag te gaan. Met website ElevenLabs kun je bijvoorbeeld op enkele minuten tijd een stem nabootsen, die je eender wat kunt laten zeggen of zingen. Andere softwaretoepassingen zoals Aiva maken zelfs volledige composities voor film en muziek op basis van een genre en emotie naar keuze.

BEKIJK - Hoe makkelijk is het om stemmen te klonen?

Videospeler inladen...

Meest gelezen