Voka

Mechelen krijgt eerste Vlaamse talentcenter van Voka om jongeren aan meest geschikte studierichting te helpen

In Technopolis krijgen Mechelse jongeren vanaf midden april wetenschappelijk onderbouwde hulp bij het maken van hun studiekeuze in het eerste talentcenter in Vlaanderen. Zo wil werkgeversorganisatie Voka meer jongeren meteen aan de studierichting helpen die het beste aansluit bij hun talenten en interesses. 

Jaarlijks veranderen 18.000 leerlingen in Vlaanderen van studierichting. Voka wil dat cijfer naar beneden krijgen met talentcentra. Daar worden jongeren tussen 12 en 14 jaar getest om te zien welke studierichting het beste aansluit bij de interesses en talenten van de jongere. "Dat is een win-winsituatie voor de jongeren zelf en voor de arbeidsmarkt", zegt Julie Beyens, onderwijsexperte van Voka. "Het is spijtig dat jongeren nu vaak bij een technische studierichting terechtkomen door het watervalsysteem. Ze worden niet goed genoeg bevonden voor een ASO-richting en worden dan naar het TSO of BSO gestuurd." Daardoor kan het zijn dat jongeren schoolmoe worden of niet meer gemotiveerd zijn wanneer ze in zo'n richting terecht komen. 

"Wanneer zo'n technische studierichting een onderbouwde positieve keuze is, krijg je gelukkigere jongeren en op termijn betere werknemers. Veel bedrijven vinden vandaag moeilijk werknemers met het juiste profiel en met de juiste competenties. Die zoektocht moet makkelijker worden door het talentcenter." 

Wetenschappelijk onderbouwd

Na de paasvakantie gaat het talentcenter van start. Leerlingen zullen daar een hele reeks tests moeten doen. De test duurt twee uur en bestaat uit tien onderdelen. Ze moeten bijvoorbeeld een virtual reality-spel spelen dat het technisch inzicht analyseert. Er zijn ook motorische testen en taal- en rekenproeven. 

Er bestaan al heel wat testen en instanties die helpen bij je studiekeuze, maar Voka wil nog een stapje verder gaan dan de andere methodes. "Wij leggen er een wetenschappelijk laagje over. We werken voor de tests samen met de Universiteit van Gent. De faculteit waar we mee samenwerken, heeft ook al ervaring met tests voor studiekeuze in het hoger onderwijs. We gebruiken hun expertise om de keuze voor het hogere secundaire onderwijs makkelijker te maken." 

(Lees verder onder de afbeelding.)

Voka

Talentenrapport

Na de tests krijgen de jongeren een talentenrapport. "Daarin staat waar hun interesses liggen en wat hun competenties zijn. Dan maken we ook de link met wat er te vinden is in het studieaanbod. We geven de jongeren daarmee een brede menukaart op basis van wat hen interesseert. Dan kunnen ze verder zien wat een bepaalde studierichting inhoudt en welke jobs je er later mee kan doen." 

Voka haalde de mosterd voor het project in Oostenrijk. De Kamer van Koophandel van de Oostenrijkse stad Graz werkt al sinds 2016 met systeem. Voka krijgt voor het talentcenter 125.000 euro steun van Vlaanderen. 

Meest gelezen