Fietsersbond Zemst

Fietsersbond vraagt afsluiting tussen jaagpad en Zenne in Zemst: "Betonnen wand is levensgevaarlijk"

De Fietsersbond dringt aan op een betere beveiliging van het jaagpad langs de Zenne in Zemst. Dat gebeurt naar aanleiding van het recente ongeval, waarbij een jonge vrouw met haar fiets in het water belandde. Het slachtoffer is nog altijd niet teruggevonden, haar fiets wel. 

De afdelingen van de Fietsersbond in Zemst, Mechelen en Vilvoorde hebben een open brief geschreven naar een reeks lokale, provinciale en Vlaamse politici en instanties. Daarin dringen ze aan op het plaatsen van een afsluiting tussen de Zenne en het jaagpad, dat ook deel uitmaakt van de fietssnelweg F1. Wie met de fiets op de schuine betonnen wanden langs het water belandt, maakt weinig kans om die val te overleven stelt de Fietsersbond. 

Levensgevaarlijke schuine wand

Langs het 2,4 km lange afwateringskanaal is er momenteel geen goede afscherming tussen het wandel- en fietspad en dit kanaal. De schuine, maar nog altijd steile oeverwanden van 6,75 m diep vormen in combinatie met snel stromend water een groot gevaar, schrijft de Fietsersbond in de open brief. Tijdens de eerste winterprik in december 2022 was het jaagpad niet gestrooid en vreesden veel fietsers in het water te belanden. 

Weggelachen

Chris De Laet van de Fietsersbond Zemst bevestigt de gevaarlijke toestand. "De kale betonnen wand is ruim 6 meter lang en er is niets wat je tegenhoudt als je naar beneden glijdt. Het water in het afwateringskanaal stroomt redelijk snel en kan soms hoog staan. Op sommige plaatsen staat er wel wat groen tussen het jaagpad en de wand, maar echte bescherming is dat niet. En het pad maakt deel uit van een fietssnelweg, er wordt dus behoorlijk snel gereden en dan kan een val slecht aflopen."

De Laet vindt dat de gevaren altijd zijn weggelachen. "Er is ons altijd gezegd dat een afsluiting niet nodig was. Er is nog geen ongeval gebeurd en in het water vallen is zo erg toch niet? Bovendien zou een afsluiting het onderhoud van de dijk bemoeilijken. Dat moet in het licht van het recente ongeval toch opnieuw bekeken worden", aldus De Laet.  

Meest gelezen