Keramat Hafezi Birgani

Liefdesmissie tussen Siberische kraanvogel uit Zutendaal en eenzaam mannetje in Iran geslaagd: "Ze eten samen, vliegen samen en slapen samen"

De Siberische kraanvogel Roya uit Zutendaal die naar de Iraanse hoofdstad Teheran is gebracht voor een kweekprogramma, vormt daar intussen een koppel met het mannetje Omid. "Ze eten samen, vliegen samen en slapen samen", glundert expert Luud Geerlings. 

De eerste kennismaking tussen de Siberische kraanvogels leek even op een sisser af te lopen, want het mannetje Omid vond het maar niets dat Roya met hem wou mee-eten. Maar intussen hebben de twee elkaar gevonden. Het gearrangeerde huwelijk, zoals de experts het noemen, lijkt een feit. "Ja, we kunnen echt spreken van een koppel", vertelt expert Luud Geerlings. "Ze zijn de hele dag samen. Ze zoeken samen voedsel, ze slaapt bij hem op zijn slaapplek en ze vliegen samen rond." 

De kraanvogels zitten nu nog rustig in een gebied aan de Kaspische zee in Teheran. Maar de vraag is nu of Roya in de lente samen met het mannetje naar Siberië zal vliegen om zich daar voort te planten. "Het broedseizoen vindt plaats in Siberië, dus ze moeten nog een tocht afleggen van meer dan 5.000 kilometer. En het is niet zeker of Roya die tocht zal aankunnen of aandurven. En dan moeten ze nog een nest bouwen, eieren leggen en hopelijk komen daar dan jongen van. Dus we hebben nog wat hindernissen te nemen. Maar de vooruitzichten zijn alleszins heel gunstig." 

"Graag zien, dat is hier niet aan de orde, lacht Geerlings op deze Valentijnsdag. "Als het broedseizoen aanbreekt, dan gaan gewoon de hormonen spelen. Dus op dat vlak denk ik dat het wel goed zit."  

Keramat Hafezi Birgani

BEKIJK - "Het journaal" ging op 24 januari 2023 een kijkje nemen bij de kraanvogels in Zutendaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen