Unizo

Glas-in-loodbedrijfje uit Borgerhout is Antwerpse Starter van het Jaar van Unizo

Johanna Hermans en haar vriend Wannes Pelsmakers zijn met hun glas-in-loodbedrijf Hosanna in de prijzen gevallen. Ze zijn Starter van het Jaar 2022 van Unizo van de provincie Antwerpen. "We geven een moderne twist aan een eeuwenoud ambacht."  

Unizo gaat elk jaar op zoek naar inspirerende boegbeelden voor startende ondernemers. In de provincie Antwerpen zijn ze terecht gekomen bij het familiebedrijf Hosanna uit Borgerhout. Johanna maakt de ramen en haar partner Wannes ontwerpt ze.

"We waren heel verrast toen we wonnen", zegt Johanna. "We zijn uiteraard heel blij dat ons ambacht de erkenning krijgt die het verdient." Bij glas-in-loodramen denk je misschien meteen aan kerken, maar dat is niet meteen het glas waar Johanna zich mee bezig houdt. "Wij werken vooral voor huiseigenaars. In art-decowoningen kom je vaak glas-in-loodramen tegen. Die restaureer ik dan. Wanneer er nieuwe ontwerpen nodig zijn, dan maakt Wannes die. We geven het oude ambacht dan een hedendaagse twist." (lees verder onder foto)

Johanna Hermans

Bij Hosanna maken ze niet alleen ramen voor in gebouwen. Met glas-in-lood kan je nog veel meer doen, vertelt Johanna. "We maken bijvoorbeeld ook kaarsenhouders en de laatste tijd ontwerpen we ook veel voor pasgeboren kindjes. De ouders willen dan graag een uniek kunstwerkje uit glas voor hun baby. We maken ook mobieltjes om boven een wieg te hangen." Johanna vindt het ook belangrijk om de liefde voor haar vak door te geven. Daarom organiseert ze workshops om je eigen glas-in-lood te ontwerpen en te maken. 

Hosanna maakt ook nog kans om de nationale Starter van het Jaar 2022 van Unizo te worden. De winnaar wordt op 23 februari bekendgemaakt. 

Johanna Hermans

Meest gelezen