Muziek "Onze natuur" genomineerd voor prestigieuze internationale prijs, componist Dirk Brossé: "Sensibiliseren door schoonheid te laten horen"

De muziek van “Onze natuur” maakt kans op een IFMCA-prijs, dat zijn zowat de Oscars voor de filmmuziek. Componist Dirk Brossé is verrast en vereerd met zijn nominatie. "Ik wil sensibiliseren door schoonheid te laten horen," reageert hij. "En ik ben niet in de Walt Disney-val getrapt met goede en slechte dierenkarakters."

De film en tv-reeks “Onze natuur” zijn niet enkel een streling voor het oog, maar ook voor het oor. De muziek voor de film, gecomponeerd door Dirk Brossé, maakt nu kans op een IFMCA-prijs. Dat zijn prestigieuze filmmuziekprijzen, uitgereikt door filmmuziekjournalisten wereldwijd. Niet enkel voor grote Hollywoodproducties, maar ook voor kleinere films.

“Onze natuur” van Dirk Brossé is genomineerd in de categorie “Beste originale muziek voor een documentaire” en staat  te blinken naast de beroemde Hans Zimmer en “Frozen Planet II”. In de andere categorieën zijn er onder meer nominaties voor John Williams voor “The Fabelmans” van Steven Spielberg, Bear McCreary voor de tv-reeks “The rings of power” of Simon Franglen voor “Avatar”. 

Voor Dirk Brossé is het zijn eerste nominatie voor de IFMCA. Hij reageert verrast en vereerd. "Ik was al enkele keren op een longlist beland, maar nu dus op de shortlist. Die is samengesteld door muziekjournalisten wereldwijd en je kunt je er niet voor aanmelden of voor lobbyen: zij kiezen autonoom." Op 23 februari worden de winnaars van de IFMCA-prijzen bekendgemaakt.  

BEKIJK EN BELUISTER - de trailer voor de 7-delige Canvas-reeks "Onze natuur"

Videospeler inladen...

Opmerkelijk: Dirk Brossé componeerde de muziek los van de beelden, rond thema's als "overleven" of "voortplanten". Pas in de montage werden muziek en beelden perfect samengebracht. "Ik heb het niet op een typische Hollywoodmanier aangepakt. Ik ben bijvoorbeeld niet in de "Walt Disney-val" getrapt, door dieren menselijke trekken te geven, met goeien en slechten."

Ik ben niet in de Walt Disney-val getrapt

Brossé deelt de "boodschap" van "Onze natuur": ons wijzen op onze verantwoordelijkheid voor de kwetsbaarheid van de natuur. "Niet door met het vingertje te zwaaien, maar wel sensibiliseren door schoonheid te tonen en te laten horen. Dat zijn soms jazzy klanken bij spelende vosjes, maar als je goed luistert zit er vaak een melancholisch kantje aan de muziek."  

De muziek van "Onze natuur" is ook op cd opgenomen met het Brussels Philharmonic en je kan ook live kijken naar de natuurbeelden en luisteren naar de soundtrack, met het kamerorkest Prima la Musica, gedirigeerd door componist Dirk Brossé zelf. Op 5 maart is de uitvoering in Bozar in Brussel uitverkocht; er zijn de komende maanden nog filmconcerten in Antwerpen en Hasselt.

Meest gelezen