Jeffrey Roos

Civiele Bescherming moet nu proberen om smurrie in Moerdijkvaart in Gistel op te ruimen

In Gistel probeert de Civiele Bescherming om de smurrie in de Moerdijkvaart op te ruimen. Sinds eind vorige week drijven er olie en vetten op het water. Die komen wellicht van het sauzenbedrijf Suprima, van de Ichtegemse schepen van economie Geert Vandaele (Liberaal 2018). De brandweer en een gespecialiseerde firma hebben gisteren al geprobeerd om de olie en het vet op te ruimen, maar dat is nog niet gelukt.

Sinds maandag is de Moerdijkvaart in Gistel zwaar vervuild over een lengte van tien kilometer door vetten en oliën. De brandweer en een gespecialiseerde firma kwamen dinsdag ter plaatse om de smurrie uit de vaart te halen. De Vlaamse Milieumaatschappij startte met een onderzoek naar de oorzaak van de vervuiling.

Volgens verschillende onafhankelijke bronnen komen de olie en het vet van het bedrijf Suprima. Dat is een bedrijf dat sauzen zoals mayonaise en ketchup maakt. De eigenaar van Suprima is de Ichtegemse schepen van economie en tewerkstelling Geert Vandaele. "Het kan hooguit om een bodempje gaan van de tank", reageert Vandaele. 

Oorzaak onduidelijk

Volgens Vandaele is er iets misgelopen met een sensor. "Er moet iets misgelopen zijn, maar wat precies is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is een sensor defect en kwam de smurrie in de riolen terecht en is ze zo naar de vaart gedreven."

Civiele Bescherming

De brandweer en de gespecialiseerde firma slaagden er niet in om de smurrie op te ruimen. "De hoeveelheid was veel te groot en de capaciteit van het materiaal om de smurrie op te zuigen was te beperkt", legt schepen van Milieu in Gistel, Wim Aernoudt (N-VA) uit.

"Woensdag komt er een team van de Civiele Bescherming. Hopelijk kunnen zij de klus klaren, want het wordt wel dringend. We zien dat er een kleine hoeveelheid van de smurrie al in het Kanaal Plassendale-Nieuwpoort is terechtgekomen."

Meest gelezen