UNIZO

Tweede Dag van de Vrouwelijke Ondernemer georganiseerd in Bocholt: "Vrouwelijke rolmodellen zijn heel belangrijk om andere vrouwen te inspireren"

Voor de tweede keer is de Dag van de Vrouwelijke Ondernemer georganiseerd, ditmaal in het Bocholtse bedrijf AID Glass van Ilse De Poot. Zij is de Limburgse ambassadrice voor vrouwelijke ondernemers en hoopt zo vrouwen te overtuigen de stap naar ondernemen te wagen: "Ik wil heel graag een rolmodel zijn voor vrouwelijke ondernemers." 

In het bedrijf AID Glass in Bocholt is de tweede Dag van de Vrouwelijke Ondernemer georganiseerd door UNIZO, Markant vzw, Artemis en VLAIO. Vorig jaar werd de dag gelanceerd, op initiatief van Vlaams minister van Gezondheid Hilde Crevits (CD&V). Ilse De Poot, zaakvoerder en bestuurder van AID Glass, is de Limburgse ambassadrice voor vrouwelijke ondernemers en ontving vandaag een 15-tal vrouwelijke collega's in haar bedrijf. 

Ook minister van Economie Jo Brouns (CD&V) was aanwezig op de tweede Dag van de Vrouwelijke Ondernemer. Hij ging in gesprek met de vrouwen over de uitdagingen die op hun pad komen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de indexverhoging en de krapte op de arbeidsmarkt, maar ook over problemen met kinderopvang. 

De Dag van de Vrouwelijke Ondernemer wil vrouwen in de kijker zetten die helemaal voor het ondernemerschap gaan. Zo'n 35 procent van alle zelfstandigen in België is vrouw. Concreet betekent dit dat er 405.274 vrouwelijke zelfstandigen zijn in ons land, tegenover 766.454 mannelijke zelfstandigen.

De stap naar ondernemerschap

"Veel vrouwen zijn tegenwoordig even hoog of hoger opgeleid dan mannen en toch kiezen zij veel minder voor het ondernemerschap", zegt Gudrun Verschuere, voorzitter van Markant vzw, een netwerk van ondernemende vrouwen. 

"Vrouwen hebben vaker faalangst, maar ze hechten in het algemeen ook meer belang aan hun gezinsleven dan mannen. We vroegen aan zo'n 600 vrouwen wat de stap naar ondernemerschap makkelijker zou maken voor hen. Ze antwoordden dat dienstencheques voor naschoolse en flexibele opvang in eigen huis interessant zouden zijn, maar ook begeleidingstrajecten en vrouwelijke rolmodellen om naar op te kijken zijn zeker nodig", gaat ze verder.

"Zien ondernemen daagt uit tot eigen ondernemerschap. Vrouwelijke rolmodellen zijn heel belangrijk om andere vrouwen te inspireren. Daarin spelen de media en de scholen een grote rol. Zij zouden meer vrouwelijke ondernemers moeten tonen en onder de aandacht brengen", aldus Verschuere.

De Bocholtse ambassadrice Ilse De Poot gaf een rondleiding in haar glasbedrijf.
radio2

Om meer vrouwelijke ondernemers te kunnen tonen, zijn de ambassadrices in het leven geroepen. Elke provincie in Vlaanderen heeft er zo eentje. En de Bocholtse Ilse De Poot is de ambassadrice voor vrouwelijke ondernemers in Limburg. "Ik wil heel graag een rolmodel zijn voor vrouwelijke ondernemers", zegt ze. "Zo durven ze misschien toch de sprong te wagen. Ik zeg altijd dat ze het gewoon moeten doen, het is fantastisch en er zijn platformen die je kunnen helpen." 

Zelf is De Poot geboren en getogen in Bocholt. Ze heeft het bedrijf AID Glass mee opgericht en ze werkt er intussen al 25 jaar. Sinds een paar maanden is ze nu ook ambassadrice, wat ze met heel veel plezier en liefde doet. "Ik vind het fijn om aan mensen iets door te geven van wat ik in die 25 jaar heb meegemaakt, vooral aan jongere vrouwen die de sprong willen wagen", vertelt ze. 

"Als vrouw moet je je mannetje staan, je moet voor jezelf opkomen en dat is soms moeilijk. Je moet vaak twee stappen tegelijk zetten in plaats van één. Maar je moet vooral laten zien dat je er bent en ervoor wil gaan", besluit de ambassadrice.

Er waren een 15-tal vrouwelijke ondernemers aanwezig op de tweede Dag van de Vrouwelijke Ondernemer, ditmaal in Bocholt.
radio2

Meest gelezen