Belga Image

Alternatieven voor E17-viaduct in Gentbrugge al dit jaar rond, Vlaanderen beslist in 2025 

De Vlaamse regering wil binnen twee jaar een toekomstplan voor het E17-viaduct in Gentbrugge afkloppen. Eind dit jaar komt een onderzoeksgroep met alternatieven die door iedereen gesteund worden, Vlaanderen krijgt dan een jaar tijd voor studie en hakt de knoop in 2025 door. De brug zorgt al langer voor kopzorgen: eerst omdat er brokstukken naar beneden kwamen, na de renovatie omdat de geluidshinder niet verminderde. Een tijdelijke snelheidsverlaging voor vrachtverkeer zorgde voor toeterprotest. 

Vlaanderen wil een oplossing voor het E17-viaduct in Gentbrugge. Dat zorgt al jaren voor problemen. Ruim drie jaar geleden startte er een grondige renovatie nadat er brokstukken naar beneden gekomen waren. De werken duurden twee jaar, er volgden later nog extra reparaties omdat er fouten waren gebeurd. 

De geluidshinder bleek na de renovatiewerken ook niet verminderd te zijn. Er is gebonk te horen als het verkeer over de voegen tussen de verschillende brugdelen rijdt. Om dat euvel te verhelpen werd eind vorig jaar nog een tijdelijke snelheidsbeperking ingevoerd voor het vrachtverkeer. Enkele vrachtwagenbestuurders protesteerden tegen de maatregel door toeterend over de brug te rijden. Daarop brak discussie uit, de politie beloofde controles. De stad en de transportfederaties riepen op het protest te staken. Op het viaduct passeren er elke dag zo’n 90.000 voertuigen. 

Studiewerk voor 2025

Vlaanderen wil een oplossing voor de probleembrug en bestelde daar eerder al een verkennende studie voor van ruim 1,2 miljoen euro. Daar kwamen 8 scenario’s uit. Op dit moment loopt de onderzoeksfase voor bijna 2,3 miljoen. Daarin moeten de alternatieven in detail onderzocht worden. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams parlementslid Stijn De Roo (CD&V) aan minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). De bedoeling is dat er tegen de herfst van 2025 duidelijkheid is voor de alternatieven voor het viaduct. 

grafiek De Werkvennootschap - studiefase E17-viaduct

Vlaanderen betrekt Gent en buurgemeenten Melle, Merelbeke en Destelbergen bij het onderzoek. Ook met actiecomité Viadukaduk is er overleg. Er wordt nagedacht over een tunnel, een overkapping of een herverdeling van het verkeer over verschillende tracés. Ook een nieuw viaduct behoort tot de mogelijkheden. 

"Het is een heel complex dossier", zegt Marijn Struyf van De Werkvennootschap. "We willen dit jaar met alle partners al met de alternatieven naar buiten komen die door iedereen gesteund worden. Op die manier vermijden we nodeloze vertragingen als de werken echt aanvangen." Vlaanderen neemt in september 2025 dan een voorkeursbesluit. Wanneer de werken dan zouden kunnen starten, is nog niet duidelijk. 

Meest gelezen