2 Antwerpse ziekenhuizen verdwijnen: Sint-Erasmus sluit tegen 2024, Sint-Elisabeth tegen 2030
In de loop van volgend jaar zullen alle activiteiten en personeel van het Borgerhoutse ZNA ziekenhuis Sint-Erasmus verhuizen naar het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix en naar ZNA Sint-Elisabeth. Dat laatste ziekenhuis zal tegen 2030 ook sluiten. Het kost te veel geld om de twee ziekenhuizen grondig te renoveren.
Twee vertrouwde ZNA-ziekenhuizen in het Antwerpse straatbeeld zullen de komen jaren verdwijnen. Het gaat om het Sint-Erasmus dat langs de Antwerpse ring ligt in Borgerhout en het Sint-Elisabethziekenhuis in het midden van de stad. Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) gaat de activiteiten en het personeel van Sint-Erasmus in fases verschuiven naar de gloednieuwe campus ZNA Cadix aan het Eilandje en naar Sint-Elisabeth.
Het zou te duur zijn om de ziekenhuizen volledig te renoveren zegt de voorzitter van de raad van bestuur van ZNA, Els van Doesburg. "Het zijn twee van onze oudste ziekenhuizen. Op lange termijn zou de renovatie van Sint-Erasmus 100 miljoen euro kosten. We willen ons personeel en de Antwerpenaar de meest moderne infrastructuur bieden, maar het is kostenefficiënter om de diensten te verschuiven naar onze andere campussen." Het Sint-Elisabethziekenhuis kan met een beperkte renovatie nog enkele jaren openblijven. Tegen 2030 zou het ziekenhuis dat naast de botanische tuin ligt ook sluiten.
Lokale zorg
Sint-Erasmus is op dit moment al geen groot algemeen ziekenhuis meer. Er zijn daar maar 119 bedden. De grootste afdeling is de volwassenenpsychiatrie, daarnaast zijn er onder andere een polikliniek voor raadplegingen en kleine onderzoeken en een palliatieve afdeling.
Het ziekenhuis ligt in Borgerhout en dat is de dichtsbevolkte regio in de stad. De activiteiten van ZNA Stuivenberg, dat vlakbij Borgerhout ligt, verhuizen in september ook naar het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix. Daardoor komt er dus een leemte in het zorgaanbod. Maar van Doesburg maakt zich sterk dat er toch nog lokale zorg blijft. "Het is belangrijk dat de stad in de buurt basiszorg blijft aanbieden. We zijn aan het kijken om daar in de buurt, misschien op dezelfde site, een kleine polikliniek te openen in combinatie met een huisartsenpraktijk. Want er is ook een hoge nood aan huisartsen daar in de buurt."
Geen besparingronde
Els van Doesburg benadrukt ook dat er geen personeel of plaatsen voor patiënten verdwijnen. "Dit is absoluut geen besparingsoefening. Wij hebben op dit moment zelfs 200 openstaande vacatures. Van ontslagen is er dus zeker geen sprake. Het gaat om een logische verschuiving van sommige afdelingen om zo de beste medische zorg te kunnen bieden in de toekomst. Zo is het bijvoorbeeld niet logisch dat een gespecialiseerde afdeling zoals het slaaplabo in een kleiner ziekenhuis (ZNA Sint-Erasmus) zit." In Antwerpen komt er in 2024 één heel groot ziekenhuisnetwerk. ZNA en GZA (Gasthuiszusters Antwerpen) fuseren dan tot Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS).
Wat er met de gebouwen van ZNA Sint-Erasmus en ZNA Sint-Elisabeth zal gebeuren is nog niet duidelijk.
