De spullen worden stevig ingepakt om schade te voorkomen, drugs worden dikwijls in tennisballen verstopt.

Steeds meer pakjes met drugs en gsm's over muren van Antwerpse gevangenis gegooid

In de Antwerpse gevangenis worden steeds meer pakketjes met drugs en smartphones  over de muren gegooid. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kondigt meer beveiliging, meer patrouilles en meer "sweepings" aan tegen die illegale "luchtpost" voor gevangenen.

In 2022 konden de cipiers van de Antwerpse gevangenis 308 smartphones onderscheppen die over de muur waren gegooid. In 2021 waren dat er maar 81, het zijn er nu dus vier keer zo veel. Maar ook drugs wordt steeds meer over de muur gegooid. Vorig jaar vonden de cipiers 436 pakjes drugs voor ze door gevangenen konden worden opgepikt, meer dan dubbel zoveel als in 2021. De spullen zijn vaak stevig ingepakt om ze te beschermen tegen schade. Drugs worden dikwijls in tennisballen verpakt.

De spectaculaire stijging komt er na de massa-arrestaties in het zogenoemde Sky ECC-onderzoek in 2021. Dat is een van de grootste politieacties naar georganiseerde criminaliteit en drugshandel ooit. Speurders waren erin geslaagd om de versleutelde berichtendienst Sky ECC te kraken en mee te lezen in berichten in het criminele drugsmilieu. In totaal werden ongeveer 1 miljard berichten onderschept. Ze gaven een ontluisterend beeld van de werking van drugsbendes, hun "grenzeloze" financiële middelen waarover ze konden beschikken en hun agressiviteit. In het dossier zijn heel wat criminelen opgepakt.

Sky ECC is een van de grootste politieacties tegen georganiseerde misdaad in ons land.
Rob Engelaar

Meer controles, meer patrouilles, meer "sweepings"

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kondigt extra maatregelen aan. "Er komt extra beveiliging en meer prikkeldraad rond de gevangenis", zegt Van Quickenborne in "De ochtend" op Radio 1.

"We hebben ook afspraken gemaakt met de Antwerpse politie dat ze meer gaan patrouilleren. De wandeling in de namiddag bijvoorbeeld is een kritiek moment, dan worden er meer dingen over de muur gegooid. Je moet tonen dat je dan aanwezig bent. In de gevangenis zullen bovendien meer "sweepings" met drugshonden worden uitgevoerd, waarbij de cellen van gevangenen doorzocht worden.

Van Quickenborne wijst erop dat het gooien van spullen over de gevangenismuren in het nieuwe strafwetboek wordt opgenomen. Tot nu toe was enkel het gooien van verboden middelen strafbaar. "Het probleem daarmee was dat de bewijslast erg moeilijk was. Er wordt iets gegooid en dan moet men bewijzen dat het illegaal was. Vandaar dat we de zaak omkeren. Het overgooien zélf wordt illegaal. Dat creëert een afschrikkingseffect." Er komen gevangenisstraffen tot 3 jaar voor veelplegers.

"Handel voortzetten vanuit de gevangenis"

Voor Van Quickenborne is de link met het Sky ECC-dossier duidelijk. "We zien ook in andere gevangenissen een toename, maar niet in die mate zoals in de gevangenis van Antwerpen. Het gaat om een verdubbeling van het aantal onderschepte gsm's, een verviervoudiging van drugspakjes. In het Sky ECC-dossier zijn 1.400 arrestaties verricht, honderden mensen zitten in de cel, onder meer in Antwerpen."

"Men wil op deze manier het handeltje voortzetten in de gevangenis, of zelfs afrekeningen organiseren, daar zijn feiten van bekend. We moeten veel strenger optreden, het probleem ten gronde aanpakken", vindt de minister.

De problematiek van drugsverslaving in de cel mogen we niet onderschatten.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne

Drugs in de gevangenis is niet alleen een veiligheids- maar ook een gezondheidsprobleem. "De problematiek van drugsverslaving in de cel mogen we niet onderschatten. In de gevangenis van Antwerpen komt er daarom een project dat al in andere gevangenissen loopt. Binnenkomende gedetineerden wordt systematisch gescreend, er komt ook extra zorg om mensen van hun verslaving af te halen."

Meest gelezen