De Vlaamse Waterweg

Aparte fietsbrug in Schoten zorgt voor een veilige oversteek over kanaal Dessel-Turnhout-Schoten

In Schoten zullen fietsers binnenkort het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten aan sluis 10 veilig kunnen oversteken dankzij een fietsbrug. Momenteel is daar een smalle brug waar auto's en fietsers in beide richtingen beurtelings elkaar kruisen maar nu krijgen fietsers dus een aparte brug.

De Vlaamse Waterweg gaat een nieuwe fietsbrug bouwen over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten aan sluis 10 in Schoten. "De huidige wegbrug is daar momenteel heel smal. Het is niet veilig voor fietsers om daar te kruisen met het autoverkeer", zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. "Daarom komt er een aparte fietsbrug zodat fietsers zich veiliger kunnen verplaatsen."

We willen mensen nog een extra duwtje in de rug geven om de fiets te nemen
Liliane Stinissen, woordvoerder van De Vlaamse Waterweg nv

De brug vormt een belangrijke verbinding tussen twee fietssnelwegen: de F15 (Turnhout-Antwerpen) langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en de F5 (Hasselt-Antwerpen) langs het Albertkanaal. "Op die locatie komen veel fietsers, zowel recreatief als voor woon-werkverkeer. Met die fietsbrug willen we ervoor zorgen dat het fietsverkeer veiliger kan verlopen en willen we mensen nog een extra duwtje in de rug geven om nog meer de fiets te nemen", zegt Stinissen.

5 meter breed

De nieuwe fietsbrug komt vlak naast de huidige autobrug en zal rechtstreeks aansluiten op de jaagpaden van de Sluizenstraat en de Wijnegembaan. De brug zal een fietsbreedte hebben van vijf meter.

De werken starten na de paasvakantie. Als alles loopt zoals gepland zullen de eerste fietsers in oktober kunnen fietsen over de nieuwe fietsbrug. Op enkele dagen na, zullen weggebruikers geen hinder ondervinden van de werken. "Als dat toch zo is, wordt dat op tijd gecommuniceerd", aldus Stinissen. De werken zullen 1,3 miljoen euro kosten en worden meegefinancierd door Europa.

De Vlaamse Waterweg

Meest gelezen