In Antwerpen rijdt al een scanwagen rond sinds 2020

Ninove wil parkeerwachters vervangen door een scanwagen

Ninove wil tegen mei de parkeerwachters vervangen door een scanwagen. Zo'n scanwagen is uitgerust met een ANPR-camera die nummerplaten van geparkeerde wagens kan lezen, en is ook verbonden met de databank van de parkeerautomaten. Daardoor kan de wagen zien of je wel correct betaald hebt voor je parkeerplaats. Wie in de fout gaat zal een boete thuis gestuurd krijgen. De bon onder de ruitenwisser verdwijnt.

De klassieke parkeerwachter zal in Ninove uit het straatbeeld verdwijnen. De stad wil de geparkeerde wagens laten controleren door een scanwagen. Die is uitgerust met een ANPR-camera die de nummerplaten van de wagens kan lezen en is ook verbonden met de database van alle parkeerautomaten. Daardoor worden overtreders automatisch opgemerkt. Al blijft het wel de bedoeling dat een mens nog eens alles nagaat vooraleer de parkeerboetes de deur uitgaan.

Systeem heeft heel wat voordelen

Volgens schepen van parkeerbeleid Alain Triest (Open VLD) heeft het systeem met de scanwagen heel wat voordelen: "Met die scanwagen zullen we meer kunnen controleren en ook een groter gebied kunnen controleren. Zo zullen ook de blauwe zones in e stad op die manier gecontroleerd worden. Dat is rechtvaardig voor iedereen." 

Naast betalende parkeerplaatsen kent Ninove al een tijdje een systeem van Shop & Go-plaatsen. Dat zijn plaatsen waar je gratis mag parkeren. Die plaatsen zijn uitgerust met een sensor die de tijd bijhoudt. Als gebruiker hoef je dus niets te doen, maar als je er te lang staat, zal de scanwagen dat ook opmerken. Schepen Triest: "Ons systeem van Shop & Go-plaatsen gaan we verfijnen. Er zullen plaatsen zijn waar je maar een halfuur gratis mag staan, voor een snelle aankoop in een krantenwinkel of bij de bakker bijvoorbeeld. Maar we gaan ook plaatsen maken waar je een uur mag parkeren, voor aankopen die iets meer tijd vragen."

Stad zal dynamisch kunnen inspelen op parkeerbehoeften

Ninove zal ook alle parkeerplaatsen digitaal in kaart brengen, wat de stad de mogelijkheid heeft heel dynamisch om te springen met haar parkeerbeleid. "Nu hebben we eigenlijk weinig informatie over het gebruik van de parkeerplaatsen. Met het nieuwe systeem gaan we bijna realtime kunnen zien of de verschillende soorten parkeerplaatsen in balans zijn. Als we bijvoorbeeld merken dat in een deel van de stad de Shop & Go-plaatsen vrijwel altijd bezet zijn, dan weten we dat we er daar moeten bij creëren. Of omgekeerd, als de Shop & Go-plaatsen vaak leeg staan, dan kunnen we er enkele omvormen naar plaatsen voor langparkeren." 

Ninove hoopt tegen begin mei klaar te zijn om van start te gaan met het nieuwe parkeerbeleid. Tegen dan moeten ook alle 64 parkeerautomaten vervangen zijn door nieuwe exemplaren die kunnen communiceren met de scanwagen. Betalen via een app, sms of met een bankkaart zal nog altijd kunnen, alleen met cash betalen zal niet meer mogelijk zijn.

Meest gelezen