Oorlog in Oekraïne zet onze munitievoorraad onder druk: "Als we in oorlog belanden, hebben we voor 3 dagen munitie"

NAVO-baas Jens Stoltenberg waarschuwt dat de productie van munitie voor zware wapens dringend moet worden opgeschaald. De snelheid waarmee er in Oekraïne munitie verschoten wordt, ligt veel hoger dan het tempo waaraan onze productiecapaciteit werkt. Maar kan je dat snel opschalen? En hoeveel munitie hebben we nog op voorraad? 

Als je vandaag munitie bestelt voor zware wapens, dan moet je gemiddeld 2,5 jaar op wachten voor ze geleverd worden. Daar waarschuwde de topman van de NAVO Jens Stoltenberg voor. In de oorlog in Oekraïne wordt er aan een razendtempo munitie verschoten. Daardoor raken ook de voorraden in de NAVO-landen de laatste tijd niet aangevuld. De vraag is te groot en het aanbod volgt niet. 

"Dat komt omdat we al decennialang in een vredesproductie zitten", zegt Diederik Cops, onderzoeker aan het Vlaams Vredesinstituut, in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Niemand hield er rekening mee dat we op het Europese vasteland ooit nog in een oorlog betrokken zouden geraken. Onze productie is daar niet op voorzien." 

Luister hier naar het gesprek in "De wereld vandaag":

In theorie hoeft dat voorlopig nog geen groot probleem te zijn. Maar wat als we zoals Oekraïne toch in een oorlog zouden belanden? "Dan hebben we voor drie à vier dagen munitie", zegt Cops. "Bij onze buurlanden is dat ook zo. De NAVO stelt eigenlijk 30 dagen munitievoorraad als norm. Maar in de realiteit haalt bijna geen enkele Europese lidstaat dat. Daarom zijn veel Europese landen terughoudend als er vanuit Oekraïne om munitie wordt gevraagd. De voorraden zijn te beperkt."

Hoe schaal je productiecapaciteit op?

Volgens Stoltenberg zijn we door de oorlog in Oekraïne in een logistieke race beland. Moeten we dan niet dringend onze productiecapaciteit opschalen?  "Historisch heeft ons land een sterke productiecapaciteit", benadrukt Cops. "Zeker in Wallonië zijn er verschillende bedrijven. FN Herstal en Mécar bijvoorbeeld, die produceren allebei munitie. Mécar doet dat zelfs voor zware wapens."

Maar dat betekent niet dat de productie daar zomaar van de ene dag op de andere kan worden opgeschroefd. "Enerzijds is het door de krapte op de arbeidsmarkt niet eenvoudig om snel extra personeel te vinden", waarschuwt Cops. "Anderzijds zie je dat de aanvoerketen voor de onderdelen ook niet snel mee kan opschalen."

Bij het Vlaams Vredesinstituut zien ze de lange levertijden dus niet snel verdwijnen. "Het Belgische leger heeft dit jaar 500 miljoen euro gekregen om haar munitievoorraden aan te vullen, maar toch dreigt het nog twee jaar te duren voor die nieuwe munitie in onze depots zit", besluit Cops. "Dat moeten we in het achterhoofd houden als we beslissen om munitie te leveren aan Oekraïne."

Meest gelezen