De pasgeboren Aya in het ziekenhuis

Syrische baby Aya, die na de aardbeving van onder het puin gered werd, overgebracht naar veilige locatie uit schrik voor ontvoering

De pasgeboren Syrische baby Aya die na de aardbeving van onder het puin werd gered, is vandaag naar een nieuwe, veilige locatie overgebracht. Dat gebeurde om Aya te beschermen tegen mogelijke ontvoering en adoptiefraude. Dat schrijft de BBC. De beslissing komt er na een gewelddadig incident eerder deze week in het ziekenhuis waar Aya behandeld werd.

Vorige week werd kort na de aardbeving in Turkije en Syrië een pasgeboren baby levend van onder het puin gehaald. Het jonge meisje zat nog met de navelstreng vast aan haar moeder, die de aardbeving niet overleefde. Ook de vader van het meisje en de zussen en broers kwamen om. De baby kreeg de naam Aya, wat mirakel betekent in het Arabisch. 

Aan persagentschap AFP vertelde de behandelende arts dat het kind alleen blauwe plekken heeft overgehouden aan de aardbeving. "Ze is waarschijnlijk zeven uren na de aardbeving geboren", vermoedde de arts. Aangezien het kind 3 kilogram en 175 gram weegt, werd het dus voldragen geboren. Hoewel het jonge meisje nu verlost is uit haar penibele situatie, is het gevaar nog niet geweken.

BEKIJK - Dit is het tragische verhaal van de mirakelbaby uit Syrië:

Videospeler inladen...

Al snel doken verschillende mensen op aan het ziekenhuis die beweerden verwant te zijn aan het jonge meisje. Daardoor kreeg de pasgeboren baby politiebescherming. Eerder deze week volgde er een gewelddadig incident in het ziekenhuis waar het jonge meisje behandeld werd. Een verpleger, die geflankeerd werd door twee gewapende mannen, zou de manager geslagen hebben. 

Duizenden adoptiekandidaten

Volgens het hoofd van de gezondheidsautoriteiten, dokter Ahmad Hajj Hassan, ging het niet om een verijdelde ontvoeringspoging. "De beschuldigingen dat het zou gaan om een ontvoering waren een misverstand. Dit was een volledig intern ziekenhuisgerelateerd probleem en had geen enkel verband met de baby." Toch beweert een bron aan de BBC nu dat het voorval wel degelijk gelinkt zou zijn aan de mogelijke ontvoering van Aya. De autoriteiten zagen zich nu dus toch genoodzaakt om Aya over te brengen naar een veilige locatie. 

Door de grote nationale en internationale aandacht voor de redding van Aya waren er duizenden kandidaten om de baby te adopteren. De gezondheidsautoriteiten waren echter vastbesloten om prioriteit te geven aan het welzijn van het meisje en het adoptieproces heel voorzichtig te laten verlopen. Toch dreigt het meisje nu het slachtoffer te worden van ontvoering en adoptiefraude. 

De grootoom van Aya

In afwachting van een mogelijke adoptie, zorgen Khalid Attiah, de manager van het ziekenhuis, en zijn vrouw voor de baby (zij het op veilige locatie). Zij hebben zelf een baby van vier maanden. Ze willen voor Aya zorgen totdat ze wordt geadopteerd. Volgens de Guardian zou de grootoom van Aya wel nog in leven zijn en overwegen om het meisje te adopteren.

Het dodental van de aardbeving nabij de grens tussen Turkije en Syrië loopt ondertussen al op tot 40.000. Aya is zeker niet het enige kind dat haar ouders verloor in de ramp. De families van al zeker 263 kinderen die vanonder het puin werden gehaald, konden (nog) niet bereikt worden. Vermoedelijk zal dat aantal nog oplopen.

Rechtzetting 

Bij een eerdere publicatie werd baby Aya een Turkse baby genoemd die na 90 uur vanonder het puin werd gered. Dat was niet correct en werd rechtgezet.

Meest gelezen