Het voetbalveld van SV Anzegem.
Peter Malaise

Voetbalclub SV Anzegem krijgt van gemeente vervroegd 25.000 euro om geldproblemen op te lossen

De voetbalclub SV Anzegem krijgt van de gemeente 25.000 euro vooruitbetaald. Het geld moet de financiële problemen van de club op korte termijn opvangen. SV Anzegem ontkent die moeilijkheden. "Al nemen we maatregelen voor volgend seizoen", klinkt het.

SV Anzegem speelt nationaal voetbal in derde afdeling VV A, het vijfde niveau. Daar staat het op de zesde plaats. Al een tijdje deden geruchten de ronde dat het rommelt bij de voetbalploeg. Op de gemeenteraad van Anzegem werden die bevestigd. 

Daar stond letterlijk neergeschreven dat de gemeente een vervroegde uitbetaling van twee keer 12.500 euro aan de club geeft "om op die manier op korte termijn tegemoet te komen aan de financiële problemen waarmee SV Anzegem blijkbaar kampt".

"Wij geven die 12.500 euro elk jaar voor ons aandeel in het kunstgrasveld", legt schepen van Sport Yannick Ducatteeuw (Inzet) uit. "In 2019 wou de club snel een kunstgrasveld. Ze konden niet wachten. Als gemeente hebben we ons toen geëngageerd om de helft op ons te nemen. Zij zijn de lening aangegaan en wij betalen daarvoor elk jaar een deel."

Voor de volgende twee jaar heeft de gemeente dus al betaald aan de club. Dat betekent ook dat SV Anzegem in 2024 en 2025 de volledige som zelf zal moeten ophoesten.

Sponsorproblemen

Burgemeester Gino Devogelaere (Samen Eén) betreurt de moeilijkheden bij de club. "Ze hebben, net zoals andere clubs, problemen met de sponsoring”, zegt hij. "Er zijn er die toegezegd hebben, maar niet betalen. Andere sponsors haken dan weer af door de slechte tijden waarin we leven."

"Vandaag hebben ze liquiditeitsproblemen", geeft de schepen nog mee. "We willen SV Anzegem zeker helpen. We geven al veel aan de club, maar het is zo dat in onze begroting bedragen zijn ingeschreven en dat we die gelden moeten gebruiken om ook andere sportclubs te ondersteunen. We hebben nog een voetbalclub, en tal van andere sportclubs met veel leden in de gemeente."

"Jammer dat we moeten betalen voor kunstgrasveld"

Ondervoorzitter Fabien Heyse van SV Anzegem ontkent de financiële problemen. "Alle facturen zijn betaald", reageert hij. "Op 21 februari zitten we opnieuw samen met de gemeente. Ik vind het trouwens jammer dat wij moeten betalen voor dat kunstgrasveld. Ook voor andere zaken moeten wij aan de gemeente betalen." 

“Wij hebben alles samen goed 400 spelers en spelertjes, dat is toch niet weinig. Er zijn wel problemen geweest met de sponsoring daarvan. Het klopt dat we 40.000 beloofde euro’s niet gekregen hebben. Met de spelers en de trainer is afgesproken dat we daarom vanaf volgend seizoen maar uitbetalen tot aan 45 punten. Enkel als ze kampioen spelen, zullen de spelers alles uitbetaald krijgen." 

"Vandaag betalen we alle punten uit, maar we zijn een van de weinige clubs die dat nog doet. We zullen onze begroting zo opmaken dat we niet meer in de problemen komen. Maar eerlijk gezegd, ik denk dat gemeente wat meer kan doen voor ons."

Meest gelezen