Cozmix

Bezoekerscentrum van volkssterrenwacht in Brugge opent deuren na renovatie

Het bezoekerscentrum Cozmix van Volkssterrenwacht Beisbroek in Brugge is opnieuw open na renovatie. Vooral het interieur van het centrum is vernieuwd, maar er zijn ook enkele nieuwigheden geïntroduceerd. De stad Brugge zorgde met 100.000 euro mee voor de renovatie. 

Al sinds 1984 bevindt de volkssterrenwacht zich in het landhuis Beisbroek in Brugge. "Dat is een prachtig, maar oud gebouw", vertelt Rinus Holvoet van de sterrenwacht. "Het had dus wel wat oplapwerk nodig. Daarvoor waren in december al enkele weken dicht en nu is de rest ook afgewerkt."

Vooral het interieur is aangepakt. De 45 zetels in het planetarium werden gerenoveerd en voorzien van een goede vulling en stofbekleding. Ook de vloeren en wanden in de expositieruimte hebben een upgrade gekregen. Daarnaast ziet de observatietoren er vanbinnen ook anders uit. 

"Het zijn allemaal zaken die het voor de bezoekers comfortabeler moet maken", zegt Holvoet. "Al die leuke wijzigingen zorgen voor een extra beleving voor hen en ook voor ons zal het aangenamer zijn om in te werken."

Spectaculaire apparatuur

Het paradepaardje van de renovatie is de plaatsing van een "night vision lens" in de observatietoren. "Die lens versterkt het zicht. Sterrenkundige objecten die enkel fotografisch zichtbaar zijn, kunnen we nu ook direct laten zien aan de bezoekers. Het is een spectaculair gegeven", zegt Holvoet trots. 

Voor de renovatie heeft de volkssterrenwacht steun gekregen van de stad Brugge. "Het bedrag van 100.000 euro was zeer dankbaar. Zonder hen zou het veel moeilijker geweest zijn om te investeren", aldus Holvoet. 

Meest gelezen