Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Biden "wil in gesprek gaan met Chinese president Xi over neergehaalde ballon, maar zal zich niet excuseren"

De drie ongeïdentificeerde objecten die vorige week door de VS uit de lucht werden geschoten boven het grondgebied van de Verenigde Staten en Canada hadden niets te maken met spionage. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd, nadat het Witte Huis het eerder deze week ook al had aangegeven. Elk luchtobject dat de veiligheid van de VS bedreigt, zal hij evenwel laten neerhalen.

Tijdens een korte persconferentie had Biden het vanavond voor het eerst over de drie onbekende objecten die de voorbije week uit de lucht zijn geschoten door de Amerikaanse luchtmacht. 

Met een spionageprogramma van China of enig ander land hadden die wellicht niets te maken, zei Biden, die ook liet weten dat er geen enkel bewijs is dat het aantal ongeïdentificeerde objecten boven de VS zou zijn gestegen. 

De president gaf aan dat de drie neergehaalde luchtobjecten waarschijnlijk commerciële, recreatieve of onderzoeksdoeleinden hadden. Dit in tegenstelling tot de enorme ballon die eerder werd neergehaald, en volgens de VS wel uit China kwam en diende voor spionage.

BEKIJK - "Ik verontschuldig me niet", zegt president Biden:

Videospeler inladen...

"Elk luchtobject dat veiligheid bedreigt, laat ik neerhalen"

Elk luchtobject dat de veiligheid van het land bedreigt, zal de president laten neerhalen, maakte Biden duidelijk. 

Hij liet ook weten dat hij wil blijven communiceren met China, en dat hij "geen nieuwe Koude Oorlog met China wil". Hij wil over de neergehaalde ballon ook een gesprek hebben met de Chinese president Xi Jinping. Maar zich verontschuldigen voor het neerschieten van de ballon zal hij niét doen, klonk het ook ferm.

Eind januari werd een vreemd object opgemerkt boven het Amerikaanse luchtruim. Volgens de Verenigde Staten ging het om een gigantische ballon die dienst deed als spionagetuig voor China en over het Amerikaanse grondgebied vloog, inclusief gebieden met gevoelige militaire locaties.

Op zaterdag 4 februari gaf de Amerikaanse president Joe Biden het bevel de ballon neer te schieten voor de kust van de Amerikaanse staat South Carolina. Een groot deel van de resten werd uit de Atlantische Oceaan gevist en wordt nog onderzocht door de FBI.

In de dagen erna schoot de VS nog drie andere objecten uit de lucht boven de Verenigde Staten en Canada.

Ook het leger van Taiwan heeft vandaag overigens gemeld dat het brokstukken van een vermoedelijke Chinese weerballon heeft gevonden. Het kondigde aan dat het de bewakingspatrouilles van militaire installaties zal opvoeren. 

Het leger zou "ongeïdentificeerde objecten uit de lucht hebben zien vallen boven de Matsu-eilanden in de Oost-Chinese Zee, op ongeveer 280 kilometer van de hoofdstad Taipei."

Er zouden resten zijn gevonden van een ballon met een diameter van één meter en een apparaat met Chinese karakters in het in China gebruikelijke vereenvoudigde alfabet met de tekst "Taiyuan Radio No. 1 Factory Co., Ltd". Ook een meteorologisch instrument zou zijn gevonden.

Eerder deze week kondigde het Taiwanese ministerie van Defensie al aan dat er Chinese weerballonnen waren gesignaleerd, zonder aan te geven hoeveel. Het waarschuwde dat het ballonnen met een "hoog dreigingsniveau" tijdens de vlucht zou laten vernietigen, waarbij het weliswaar benadrukte dat zoiets zich nog niet had voorgedaan.

Meest gelezen