Boeing 747 ontmanteld na amper 16 vluchten: de jumbojet van 327 miljoen van Saudische sultan die niemand moet

In Pinal Airpark in de VS, een bekende "begraafplaats" voor vliegtuigen, staat een Boeing 747-8 die na tien jaar geleidelijk aan ontmanteld wordt. Nochtans heeft het toestel er slechts 16 vluchten en een luttele 30 vlieguren opzitten. Wat is het verhaal achter deze Boeing die ooit bedoeld was voor de Saudische prins Abdul Aziz al-Saud? En die uiteindelijk het verhaal is van een vliegtuig dat niemand meer wil.

De Boeing werd besteld door de Saudische regering, maar kwam "te laat" voor de sultan die het wilde gebruiken. De 80-jarige Abdul Aziz al-Saud stierf in oktober 2011. Het toestel werd uitgetest in mei 2012 en uiteindelijk geleverd in juni 2012.  

Volgens kenner Connor Diver op de Amerikaanse zender CNN vloog het eventjes rond in Californië en Texas om halt te houden in Bazel, Zwitserland. Daar zou het toestel gepimpt worden, of beter gezegd: een luxe-interieur aangemeten krijgen. De Boeing was immers "leeg" aangekocht. 

Geen kopers

Maar er gebeurde niets. De Saudische regering schoot niet in actie en de Boeing bleef onaangeroerd staan totdat hij in 2017 te koop werd gezet voor een slordige 88 miljoen euro. Een fikse waardedaling, want de aankoopprijs lag rond de 327 miljoen. De Boeing raakte echter niet verkocht. Zelfs niet aan een andere regering.

Wat potentiële kopers wellicht tegenhield, was de 30-45 miljoen die het zou vergen om het lege toestel om te schakelen tot een uitgeruste privéjet. 

(swipe hieronder om enkele foto's te zien van hoe zo'n interieur er kan uitzien

Vorig jaar kocht de maatschappij Boeing haar toestel dan terug en liet het overbrengen van Bazel naar de Amerikaanse staat Arizona. Daar wordt het nu ontmanteld voor de meest kostbare stukken. De vier vliegtuigmotoren, die goed zijn voor elk 18 miljoen euro, zijn er alvast uitgehaald.

Vermoedelijk blijft het toestel gewoon opnieuw jaren staan totdat er iemand interesse toont in andere onderdelen. Van de Boeing 747-8 zijn er een 150-tal geproduceerd, twee ervan zullen weldra tot de Air Force One-vloot behoren. Dat is de vloot voor de Amerikaanse president.

BEKIJK - De Boeing 747-8 in een van zijn zeldzame vluchten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen