Welles-nietesspel over overbrenging asielzoekers naar Vlaams hotel: staatssecretaris de Moor ontkent met klem dat er overleg was

Er is veel te doen over wie wanneer op de hoogte was van de overbrenging van een 160-tal bewoners van het kraakpand in de Paleizenstraat naar een hotel in Sint-Pieters-Leeuw in Vlaanderen. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft vanmiddag aangegeven dat het kabinet van staatssecretaris Nicole de Moor  (CD&V) dinsdag op de hoogte is gebracht. De Moor ontkent dat met klem. "Mijn diensten zijn niet betrokken bij de zoektocht naar noodopvangplaatsen van het Brussels Gewest. Daar blijf ik bij", reageert de Moor in "Terzake".

Bij de ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek zijn dinsdag en woensdag meer dan 300 bewoners overgebracht naar drie noodopvangplaatsen. 163 van hen werden ondergebracht in een hotel in Sint-Pieters-Leeuw. Een dertigtal van hen is intussen doorgestroomd naar het opvangnetwerk van Fedasil, de federale overheidsdienst die asielzoekers opvangt.

Volgens de Brusselse minister-president Rudi Vervoort werd die noodopvangplaats besproken op een overleg tussen het Brussels Gewest, de federale overheid en de gemeente Schaarbeek.

"Op het moment dat we wisten dat het de bedoeling was om een deel van die mensen naar het hotel te brengen, hebben we een contact gehad om te zeggen: Is dat mogelijk? Het antwoord van het federale niveau was ja", reageert Vervoort voor de camera. Vervoort voegt eraan toe dat hij en zijn medewerkers  niet op de hoogte waren dat een deel van die mensen naar Vlaanderen zou gaan.

BEKIJK - "Er is overleg geweest tussen het Brussels Gewest, het federale niveau en de gemeente Schaarbeek", reageert de Brusselse minister-president Rudi Vervoort:

Videospeler inladen...

Wie wist wat wanneer?

Pieterjan De Smedt heeft in "Terzake" een reconstructie gebracht van het ingewikkelde verhaal. Wie was wanneer op de hoogte dat een deel van de bewoners van het kraakpand onderdak zouden vinden in een hotel in Sint-Pieters-Leeuw?

"Woensdagmiddag wanneer een deel van de bewoners van het kraakpand in de Paleizenstraat vertrokken, is er communicatie geweest tussen de directeur-coördinator van de politie van het arrondissement Brussel Koen Van Overtveldt en de directeur-coördinator van de politie van het arrondissement Halle-Vilvoorde Liesbeth Van Isterbeek om 11.43 uur. Dat wordt bevestigd door verschillende partijen”, zegt Pieterjan De Smedt.

Iets later rond 12.02 uur is er door de hoge ambtenaar van Brussel Sophie Lavaux contact geweest met de gouverneur van Vlaams-Brabant Jan Spooren. "Dat wordt door verschillende bronnen bevestigd. We mogen zeggen dat dat rijkelijk laat is, want dat is eigenlijk het moment dat die mensen vertrokken richting het hotel in Sint-Pieters-Leeuw."

Het kabinet van Rudi Vervoort zegt dat er een dag eerder, dinsdag, een vergadering was tussen het kabinet van Brussel van minister-president Rudi Vervoort, het kabinet van de burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne en het kabinet van staatssecretaris Nicole de Moor. "Toen al werd er over de hotelopvang gesproken, zeggen ze bij Vervoort. Nicole de Moor was daarvan op de hoogte. Dat verhaal hebben we niet bevestigd gekregen en dat wordt nog altijd ontkend door Nicole de Moor", besluit Pieterjan De Smedt.

BEKIJK - Wie wist wat wanneer over de overbrenging van een deel van de bewoners van het kraakpand naar een hotel in de Vlaamse gemeente Sint-Pieters-Leeuw?

Videospeler inladen...

De Moor ontkent met klem dat ze dinsdag al op de hoogte was

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor beseft dat de chaotische ontruiming van het kraakpand geen fraai beeld schetst van de werking van de overheden en de politiek in het bijzonder, maar blijft met klem ontkennen dat zij of iemand van haar kabinet dinsdag al op de hoogte waren van het gebruik van het hotel in Sint-Pieters-Leeuw.

"Het is niet mijn stijl om anderen met de vinger te wijzen en ik denk ook dat dit helemaal geen fraai beeld geeft. Ik heb verschillende dingen gehoord. Ik hoor minister-president Vervoort zeggen dat hij niet wist dat het hotel in Vlaanderen ligt. Dat is bijzonder. Sint-Pieters-Leeuw ligt nu eenmaal in Vlaanderen. Mijn diensten zijn niet betrokken bij de zoektocht van het Brussels Gewest naar Brusselse noodopvangplaatsen. Daar blijf ik bij. We zijn niet bij die beslissing betrokken", aldus de Moor.

De staatssecretaris zegt wel dat ze op de hoogte was van de zoektocht van Brussel naar bijkomende opvangplaatsen. "Ik heb begrepen dat de minister-president de dag voordien zelf niet akkoord was met het overbrengen van asielzoekers van het kraakpand naar Vlaanderen. Blijkbaar is men nadien van mening veranderd. Ik denk dat dat niet de essentie van de zaak is."

De Moor herhaalt dat ze ondanks de hele heisa en de chaos bij de ontruiming van het kraakpand constructief wil blijven samenwerken met de verschillende overheden.

"Ik ben me er echt wel van bewust dat de opvangcrisis die we hebben bij Fedasil met het tekort aan opvangplaatsen weegt op Brussel. Daarom hebben we met de federale overheid de beslissing genomen om Brussel extra te ondersteunen bij het uitbreiden van de Brusselse daklozenopvang. Ik probeer dat op een constructieve manier te doen. Het is niet omdat de ontruiming van het kraakpand in Schaarbeek de voorbije twee dagen niet goed gelopen is, dat was een chaos, dat kan niemand ontkennen, dat we in de toekomst niet meer constructief samen kunnen werken. Ik wil niet aan het zwartepietenspel deelnemen."

BEKIJK - "Mijn diensten zijn niet betrokken bij de zoektocht van het Brussels Gewest naar Brusselse noodopvangplaatsen. Daar blijf ik bij. We zijn niet bij die beslissing betrokken", herhaalt Nicole de Moor in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen