Sam Van Belle bij de fotoborden, die binnenkort aan enkele oude tramhaltes worden geplaatst
Ingrid Depraetere

Fotoborden moeten herinnering aan boerentram in het Pajottenland levendig houden

Op 1 september 2022 was het exact 50 jaar geleden dat de laatste tram door het Pajottenland reed. Die historische gebeurtenis werd tijdens de Open Monumentendag herdacht met een grote tentoonstelling en retrobussen die de laatste rit nog eens overdeden. De reacties waren zo positief dat er nu 12 permanente fotoborden komen over de boerentram.

De "boerentram" verbond vanaf het einde van de negentiende eeuw Brussel met onder meer Leerbeek, Halle en Ninove. De naam verwijst naar de boeren die de tram gebruikten om met hun groenten en fruit naar de markten in Brussel te gaan. In de jaren zestig verdween de ene tram na de andere; lijnbussen namen het toen over. De tramlijn Brussel-Leerbeek bleef als laatste over, maar op 1 september 1972 kwam ook aan dat verhaal een einde.

Een tentoonstelling tijdens de Open Monumentendag van 2022 leverde een schat aan extra informatie op. "Mensen kwamen aandraven met heel wat verhalen, met oude foto’s, filmpjes en documenten. We vonden dat we daarmee iets moesten doen", zegt Sam Van Belle van de heemkundige kring van Gooik. "We wilden de boerentram op een of andere manier opnieuw zichtbaar maken. Uiteraard zijn de oude tramsporen zo goed als overal verdwenen.  Daarom kozen we voor een fotobord met informatie aan de belangrijkste haltes van de boerentram." 

Sam Van Belle, die zelf gepassioneerd is door oude trams en bussen, stelde de fotoborden samen met oude archieffoto’s. Hij snorde oude tramverhalen of weetjes op om de borden te stofferen. Een QR-code leidt wie er meer wil over weten naar een Wikipedia-pagina over de boerentram van het Pajottenland. 

"We hebben twaalf borden laten maken. Eentje komt in Pepingen in de buurt van het kerkhof, twee in Herfelingen aan Terrijst en aan de school De Regenboog. Lennik, Sint-Pieters-Leeuw en Gooik krijgen elk drie borden die elke gemeente binnenkort zal plaatsen", zegt Van Belle. 

Meest gelezen